Müzik çalar

25 Nisan 2018 Çarşamba

ETKİNLİK PLANI (sanatçılarıöğreniyorum Osman Hamdi Bey)


Etkinliğin Adı: Müzeye Yardım !!!
Etkinliğin Çeşidi: Bütünleştirilmiş- Bireysel-Grup- Sanat- Drama Etkinliği
Uygulanış Tarihi: 
Yaş Grubu: 4-5 yaş
Sınıf Mevcudu: 
Kazanım ve Göstergeler:
Bilişsel Gelişim Alanı:
Kazanım 1: Nesne/durum/olaya dikkatini verir. ( Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır. Dikkatini çeken nesne/durum/olaya yönelik sorular sorar.)
Kazanım 5: Nesne ya da varlıkları gözlemler. (Göstergeleri: Nesne /varlığın adını söyler. Nesne/ varlığın rengini söyler. Nesne/varlığın dokusunu söyler.)
Sosyal-Duygusal Gelişim Alanı:
Kazanım 3: Kendini yaratıcı yolla ifade eder. (Göstergeleri: Duygu, düşünce ve hayallerini özgün yollarla ifade eder. Nesneler alışılmışın dışında kullanır. Özgün özellikler taşıyan ürünler oluşturur.)
Kazanım 4: Bir olay ya da durumla ilgili olarak başkalarının duygularını açıklar. (Göstergeleri: Başkalarının duygularını, duygularının nedenlerini söyler, duygularının sonuçlarını söyler.)
Kazanım 14: Sanat eserlerinin değerini fark eder. (Göstergeleri: Sanat eserlerinde gördüklerini ve işittiklerini söyler. Sanat eserleri ile ilgili duygularını açıklar. Sanat eserlerinin korunmasına özen gösterir.)
Motor Gelişim Alanı:
Kazanım 4: Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar.( Göstergeleri: Nesneleri toplar, yan yana dizer, yeni şekiller oluşturacak biçimde bir araya getirir. Malzemeleri keser, yapıştırır. Değişik malzemeleri kullanarak resim yapar. Kalemi doğru tutar. Kalem kontrolünü sağlar.)
Dil Gelişim Alanı:
Kazanım 5: Dili İletişim amacıyla kullanır. (Göstergeleri: Konuşmayı başlatır, sürdürür ve sonlandırır. Duygu düşünce ve hayallerini söyler.)
Kazanım 7: Dinlediklerini/ izlediklerinin anlamını kavrar. (Göstergeleri: Sözel yönergelerin anlamını kavrar.)
Kazanım 8: Dinledikleri/ izlediklerini çeşitli yollarla ifade eder. (Göstergeleri: Dinledikleri/ izledikleri ile ilgili sorular sorar. Dinledikleri izledikleri ile ilgili sorulara cevap verir. Dinledikleri/ izlediklerini resim yoluyla sergiler.)
Kazanım 10: Görsel materyalleri okur. (Göstergeleri: Görsel materyalleri inceler, açıklar. Görsel materyalle ilgili sorular sorar, sorulara cevap verir.)
Materyaller:
Şişe, hamur, kavanoz kapakları
Farklı renk ve türdeki kâğıtlar
Yapıştırıcı
Makas
Kalem
Guaj Boya
Fırça
Büyük yeşil mukavva kartonu (3 adet)
Kaplumbağa kuklaları
Sözcükler: Kabuk, Keşif, Heykeltıraş, Müze,
Kavramlar: 
Öğrenme Süreci: Drama etkinliği ile başlanır. Önce “Şirin Kaplumbağa Hikâyesi” çocuklara okunur daha sonra çocuklar ile beraber hikâye canlandırılır. Türkçe etkinliğine geçilir. Öğretmen etkinliğe başlamadan önce hikâye öncesi etkinlik yapar. Ardından Osman Hamdi Bey ile ilgili yazdığı hikâyesini okur. Çocuklarla beraber Osman Hamdi Bey hakkında, sanat ve sanatı eserlerini korumak hakkında konuşulur. . Çocuklara kendilerini Osman Hamdi Bey’in sanat okulunda okuyan heykel tıraş ve ya ressam olarak hayal etmelerini söyler. Çocuklardan getirdikleri kapakları masanın üstüne dizmelerini ister. Daha sonra dizilen malzemeleri incelemelerini ister. Bu sırada çocuklara kapaklar, geri dönüşüm hakkında bilgi verir. Kapaklar incelendikten sonra çocuklara kapakların içinden istediklerini seçmeleri ve istedikleri bir hayvanın heykelini ya da resmini yapmalarını ister. Hayvan figürleri yapıldıktan sonra önceden hazırlanan büyük yeşil mukavva karton çocuklara gösterilir ve yaptıkları hayvanların Osman Hamdi Bey’in müzesinde sergilenmesi için bu bahçede olması gerektiğini söyler. Bahçeye hayvanlarını yapıştıran çocuklar hep beraber hayvanları inceleyip ne oldukları hakkında konuşurlar.
Değerlendirme Soruları:
Bu etkinlikte neler yaptık?
Hangi malzemeleri kullandık?
Yaptığımız hayvanları nerede sergiledik?
Kendi hayvanını yapmak nasıl hissettirdi?
Osman Hamdi Bey’in yerinde olsan hangi eşyaları bulmak isterdin?
Sizin bir müzeniz olsaydı içine neler koyardınız?
Kabuklara dokunurken ne hissettin?
Eğer ceviz ve fındıkkabuğunu ayıklamadan yersek ne olur?
Daha önce hiç müzeye gittiniz mi?
Bu etkinliği yaparken zorlandınız mı?
En çok ne yaparken zorlandın?

Osman Hamdi keşifte Etkinliğinin Değerlendirmesi









Ek1: Şirin Kaplumbağa Ailesi Hikâyesi:
ŞİRİN KAPLUMBAĞA AİLESİ
Şirin bir kaplumbağa ailesi varmış. Onların küçük, sevimli bir yavruları varmış. Yavru kaplumbağa bir gün anne ve babasına:
_“Anneciğim, babacığım sırtımdaki kabuğu taşımaktan yoruldum. Sırtımdaki kabuk olmadan dolaşmak istiyorum.”
Kaplumbağanın annesi, yavrusuna:
_“Ama yavrucuğum eğer sırtındaki kabuk olmazsa nasıl tehlikelerden, yağmurdan güneşten, toz, topraktan korunacaksın?”
Babası ise:
_“Minik yavrum bizlerin bu sert kabukları olmazsa yaşayamayız. Bu kabuk bizlerin evleridir. Bizi her türlü tehlikeden korur.”
Minik Kaplumbağa, oofff offf, diyerek suratını astı.
Minik Kaplumbağa, anne ve babasının tüm uyarılarına rağmen birgün onlardan habersiz kabuğu olmadan dolaşmaya çıkı.
_“Bahar mevsimi de gelmiş etrafı mis gibi çiçek kokuları sarmış, şuradan anneme götürmek için bir demet çiçek toplayım” diye kendi kendine söylenirken,
Biliyorsunuz ilkbaharda havalara güven olmaz çocuklar.
Birden yağmur başlamış, ardından kızgın güneş çıkmış, gölgeye kaçayım derken çamura bulanmış.
Ağlaya ağlaya yavru kaplumbağa eve dönmüş. Anne ve babasına:
_“Anneciğim, babacığım özür dilerim. Bir daha sizin sözünüzü dinleyeceğim. Başıma neler neler geldi. Kabuğumu bir daha bırakmayacağım” demiş.
Ek2: Osman Hamdi Bey Hikâyesi
Bir varmış bir yokmuş. Bir zamanlar İstanbul’da bir bebek dünyaya gelmiş. Herkes çok sevinçliymiş. Babası bebeğin adını Osman Hamdi koymuş. Osman Hamdi büyümüş ve çok akıllı, oyun oynamayı ve araştırmayı seven bir çocuk olmuş. Ayrıca okulunu ve arkadaşlarını da çok severmiş. Arkadaşlarıyla oyunlar oynar, onlarla güzel vakit geçirirmiş. En sevdiği oyun toprağı kazarak toprağın altından ilginç taşlar ve bitkiler bulup onları incelemekmiş. Hatta bulduğu ilginç şeyleri biriktirip kendisine gizli bir hazine yapmış. Kimin bir eşyası kaybolsa hemen Osman Hamdi’ye haber verirmiş. O da hemen keşfe çıkar ve mutlaka bulurmuş kaybolan eşyaları. Günlerden bir gün çok garip bir olay olmuş. O gün bir sürü insan Osman Hamdi’nin yanına gelip birçok eşyasının kaybolduğunu söylemişler. Herkesin eşyalarının aynı anda kaybolması çok ilginç bir durummuş. Hemen başlamış araştırmaya Osman Hamdi. Aramış, taramış, bakmadığı köşe kalmamış. Ancak hiçbir eşyayı bulamamış. O kadar çok aramış ki sonunda yorgun düşmüş ve oturmuş bir ağacın altına. Sırtındaki davulunu ve neyini hiç yanından ayırmazmış. Önce bir ney üflemiş. Sonra da başlamış davulunu çalmaya. O sıra da bir de bakmış bir sürü kaplumbağa müziğin sesine doğru geliyor. Osman Hamdi onlarla tanışmış ve sohbet etmişler beraber. Her zaman merak edermiş kaplumbağaların sırtlarındaki kabuklarında ne taşıdığını. Davulunu ve neyini koymuş kenara ve sormuş “Kabuklarınızın içinde ne var?”. Aralarından biri cevap vermiş “Sana gösteririz neler olduğunu ama bize bundan sonra her gün bir şeyler çalacaksın.” Osman Hamdi bu teklifi kabul etmiş hemen. Kaplumbağalar dökmüşler kabuklarındakileri ortaya. Bir de ne görsün Osman Hamdi? Kaybolan bütün eşyalar önündeymiş. Toplamış bütün eşyaları ve tek tek sahiplerine geri vermiş. Kaplumbağalara da yaptıklarının ne kadar yanlış olduğunu söylemiş. Onları bir daha kimsenin eşyalarını izinsiz almamaları için uyarmış. Kaplumbağalar da söz vermişler ve bir daha kimsenin eşyalarını izinsiz almamışlar. Her gün gitmişler Osman Hamdi’nin yanına ve müzik dinlemişler. Osman Hamdi büyümüş ve resimler çizmeye başlamış. Sonra bir sanat okulu açmış. Orada hem şarkılar söylemiş, hem de resimler yapmış. Kaplumbağa dostlarının da resimlerini çizmiş, yaptığı resimleri de bir müzede toplamış. Aynı zamanda kazılar yapmaya ve yeni şeyler üretmeye de devam etmiş. Sanatın sadece kaplumbağaları değil herkesi değiştireceğine ve mutlu edeceğine inanmış.

Ek3: Kaplumbağa Parmak Oyunu
Bir küçük kaplumbağa varmış. (Eller daire yapılır.)
Bir kutuda yaşarmış. (Eller kutu şeklini verir.)
Gölde yüzermiş. (Yüzme öykünmesi yapılır.)
Bir gün sivrisineği yakaladı. (Eller birbirine kenetlenir.)
Sonra da pireyi,
Fakat beni (Çocuk kendini gösterir.)
Yakalayamadı. (Eller iki yana açılır, baş sallanır.)
Ek4: Bilmeceler
Bahçede kırda dolaşır,
Evini sırtında taşır. (Kaplumbağa)

Bir kuyum var,
İki türlü suyum var. (Yumurta)

Dal üstünde al yanak,

İnanmazsan ye de bak. (Elma)

Ek5: Osman Hamdi Bey Sunumu
https://drive.google.com/open?id=13c_IDwNlDubo-c8PcaE4M1XEiDdpxzgS


Yine bomba bir etkinlikle geldim. Bu etkinliği iki kere uyguladım. Geçen yıl drama çalışmasını dahil etmeden sadece Türkçe ve Sanat olarak. Muhteşem ürünler ortaya çıkmıştı etkinlik sonunda. Çocuklara bir kağıt, yapıştırıcı, kalem ve değişik kabuklar verin ve seyredin o kadar yaratıcı şeyler çiziyorlar. Bu sene de dramayı da ekledim içine. Öğrencilerim kukla gösterisine bayılıyor. Bende Şirin Kaplumbağa hikayesini kukla gösterisine çevirdim. Çok keyif aldılar. Daha sonra kendilerinin rollere görmesini sağladım ve drama çalışmamızı yaptık. Sonra Power Point sunumu yaptım. Ben çocuklara önemli şahsiyetlerin öğretilmesi taraftarıyım sadece bilim adamları değil önemli yazarların, ressamların vs. Bu etkinlikte Osman Hamdı Bey'i tanıdılar. En önemli eserini öğrendiler. Sanat etkinliğine değişiklik yaptım. bu sefer kapaklar(her türlü kapak kullanabilirsiniz) kullandım. kapaklarla da çok güzel ürünler çıkardılar ortaya. Şimdiden Kolay gelsinn :)


 
(bu resimde öğrencim portakal kabuğunu fil olarak çizmiş okla da su içtiğini işaret ettim dedi. )



https://www.onceokuloncesi.com/parmak-oyunlari/kaplumbaga-ile-ilgili-parmak-oyunu-93719.html (parmak oyunu)
https://www.okuloncesietkinlikleri.com/yaratici-drama-etkinlikleri-20/drama-ornekleri-7024/ (kaplumbağa hikayesi bu sitese salyangoz ben hikayemle uyumlu olsun diye kaplumbağaya çevirdim.)

Bu etkinlik planı ve hikaye üniversite üçüncü sınıfta grup olarak ödevimiz için hazırlanmıştı. bu yıl eklemlerde bulundum plana yukarıda bahsettiğim gibi.  Emeği geçen grup arkadaşlarıma teşekkür ederim :)

20 Nisan 2018 Cuma

ETKİNLİK PLANI

Etkinliğin Adı: Duygulu Astronot!!
Etkinliğin Çeşidi: Türkçe-Drama- Sanat, Bireysel ve Büyük Grup Etkinlik
Etkinlik Uygulanış Tarihi:
Yaş Grubu: 
Sınıf Mevcudu: 
Kazanım ve Göstergeler:
Bilişsel Gelişim Alanı:
Kazanım 1: Nesne /durum/olaya dikkatini verir. (Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır.)
Kazanım 5: Nesne ya da varlıkları gözlemler. ( Göstergeleri: Nesne/varlığın adını, kullanım amaçlarını söyler. )
Sosyal-Duygusal Gelişim Alanı:
Kazanım 3: Kendini yaratıcı yollarla ifade eder. (Göstergeleri: Duygu, düşünce ve hayallerini özgün yollarla ifade eder.)
Kazanım 4: Bir olay ya da durumla ilgili olarak başkalarının duygularını açıklar. (Göstergeleri: Başkalarının duygularını söyler. Başkalarının duygularının nedenlerini ve sonuçlarını söyler. )
Dil Bilişsel Gelişim Alanı:
Kazanım 3: Söz dizimi kurallarına göre cümle kurar. (Göstergeleri: Düz cümle, olumsuz cümle, soru cümlesi ve bileşik cümle kurar. Cümlelerin ögelerini doğru kullanır.)
Kazanım 4: Konuşurken dilbilgisi yapılarını kullanır. (Göstergeleri: Cümle kurarken isim, fiil ve olumsuz yapıları kullanır.)
Kazanım 5: Dili iletişim amacıyla kullanır. (Göstergeleri: Konuşmak için sırasını bekler. Duygu, düşünce ve hayallerini söyler. Konuşmayı başlatır, sürdürür, sonlandırır. Konuşma sırasında göz teması kurar.)
Kazanım 6: Sözcük dağarcığını geliştirir. (Göstergeleri: Dinlediklerinde yeni olan sözcükleri fark eder ve sözcüklerin anlamlarını sorar. Sözcükleri hatırlar ve sözcüklerin anlamını söyler. Yeni öğrendiği sözcükleri anlamlarına uygun olarak kullanır.)
Kazanım 7: Sözel yönergeleri yerine getirir. (Göstergeleri:  Sözel yönergeleri yerine getirir. Dinledikleri/izledikleri hakkında yorum yapar.)
Kazanım 8: Dinledikleri/izlediklerini çeşitli yollarla ifade eder. (Göstergeleri: Dinledikleri/izledikleri ile ilgili sorular sorar ve sorulara cevap verir. Dinledikleri/izlediklerini resim yoluyla sergiler. Dinledikleri/izlediklerini drama yoluyla sergiler.)
Motor Gelişim Alanı:
Kazanım 1: Yer değiştirme hareketi yapar. ( Göstergeleri: Isınma ve soğuma hareketlerini bir rehber eşliğinde yapar. Yönergeler doğrultusunda yürür, koşar. )
Kazanım 4: Küçük kas kullanımını gerektiren hareketleri yapar.( Göstergeleri: Malzemeleri keser.)
Materyaller:  astronot maketi, duygu maskeleri, astronot kalıpları, boya kalemleri
Sözcükler: Astronot, uzat gemisi,
Kavramlar: Duygular (mutlu, üzgün, şaşkın, kızgın…)
Öğretim Süreci: Öğretmen elinde kartondan yapılmış astronot ile çocukların karşısına geçer, astronotu ayakta duracak ve tüm çocuklar görecek şekilde yanına koyar. Elinde maskelerin içinde bulunduğu torba ve oyuncak ayı vardır. Öğretmen dikkat çekmek için parmak oyunu yapar. Bir süre astronotu incelemelerine izin verdikten sonra çocuklardan neden astronotun yüzü olmadığı sorusunun gelmesini bekler veya öğretmen astronotun ne hissettiğini anlayıp anlamadıklarını sorar. Çocukların cevaplarını değerlendirir.

Daha sonra elindeki oyuncak ayı çocuklardan birine atacağını, oyuncak ayıyı alan çocuğun elindeki torbada bulunan maskelerden birini alacağını söyler. İlk çocuğa oyuncağı atar ve torbadan bir maske seçmesini, astronotun yüzüne takmasını ister. Çocuk yerine geçtikten sonra oyuncağı başka bir arkadaşına atmasını ister. Oyuncak elinde olan çocuğa astronotun yüzünden ne anlam çıkardığını, bu astronotun ne hissediyor olabileceğini sorar. Bu şekilde soruya cevap veren çocuk oyuncak ayı kime atarsa öğretmen ona sorularını yöneltir ve cevaplarını pekiştirir.

Çalışma korku, şaşkın, kızgın ve mutlu, meraklı, heyecanlı, üzgün duygularını ifade eden maskelerin aatronotun yüzüne takılması; aatronotun bu duygularına neden olabilecek durumların neler olabileceğinin tartışılması şeklinde devam eder.

Tüm maskeler bittikten ve duygu durumları tartışıldıktan sonra; öğretmen tüm gruba astronotun yüzüne hangi maskeyi takarsa, o duyguyu ifade eden bir pozisyon almalarını söyler. Sırasıyla astronotun yüzüne maskeleri takar ve çocukların yüz veya vücutlarıyla astronotun duygusunu canlandırmalarını bekler. Çocuklardan birini astronotun yanına çağırır ve neden böyle hissettiğini arkadaşlarına söylemesini ister.

Öğretmen “bakalım bizim astronotun başına bugün neler gelmiş, neler hissetmiş?” diyerek bir giriş yapar. Önce birlikte astronota bir isim bulunur. Daha sonra öğretmen “ …adında bir astronot varmış. Günlerden bir gün… Astronot yaşadığı uzay gemisinin penceresinde (bu arada üzgün maskeyi kedinin yüzüne takar) oturuyormuş. …astronot nasıl görünüyormuş…” şeklinde çocukları sözleriyle ve duruma uygun maskeleri takarak hikâye oluşturmaya yönlendirir. Çalışmanın sonunda oluşturulan hikâye yüksek sesle okunur. Çocuklarla birlikte en güzel yüz ifadesinin/duygunun hangisi olduğu kararlaştırılarak astronotun yüzüne takılır ve bir köşeye kaldırılır.
Sanat etkinliğine geçilir. Astronot maketleri öğrencilere dağıtılır. Çocuklar maketleri kesip süsledikten sonra duygu şeridi yaptırılır ve maketin yüz kısmına takılır. Hareketli duygu maket yapılır.
Değerlendirme Soruları:
Daha önce astronot gördünüz mü?
Astronot olmak isteyen var mı?
Hikâyemizdeki astronotun yerinde olsaydınız ne yapardınız?
Astronotlar uzayda ne yaparlar?
Hareketli duygu maketlerini sevdiniz mi?
Duygu maketi yaparken zorlandınız mı?
Şuan nasıl hissediyorsunuz?
İnsanlar neden mutsuz olurlar?
İnsanlar neden mutlu olurlar?
Okula gelirken mutlu mu mutsuz muydun?
Daha önce şaşkın olduğun bir an oldu mu?

Uyarlama;


Aile katılımı: 


Duygularım Etkinlik Değerlendirmesi:










Ek1 Hikâye Öncesi Etkinlik (parmak oyunu)
Kim mutlu, kim mutsuz,
Hep beraber çırpalım ellerimizi (Eller önde çırpılır)
Kim mutlu, kim mutsuz,
Hep beraber sallayalım başımızı (Baş iki yana sallanır)
Kim mutlu, kim mutsuz,
Hep beraber tutalım belimizi (Eller bele konur)

EK2
astronot kalibi.cartoon ile ilgili görsel sonucu
Link: https://www.google.com.tr/search?q=astronot+kalibi.cartoon&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=nuY91zg4vpIkmM%253A%252CFV42rr7RZi36DM%252C_&usg=__RHwzsHZiRo8hPNM-ihpTJclLWXY%3D&sa=X&ved=0ahUKEwiV8KaUxMnaAhXLDsAKHVs6ASUQ9QEIKjAA#imgrc=-B1AKjtyne4fqM:
                                                 
Bu sayfadaki Emel Hoca'nın etkinliğinden faydalandım. https://www.okuloncesi.net/forum/konu/tuerkce-etkinlik-plani-duygular.11149/


Bu etkinliği geçen hafta uyguladım. Öğrencilerim 5 yaş oldukları için duyguları genel olarak zaten biliyorlar ben de duyguları anlatmaya yönelik değil de pekiştirmeye yönelik etkinlik yapmak istedim. EK 2' deki astronotu A3 kağıdına çıkartın ve kartondan maketini yapın. Astronotun kafasına uygunda plastik tabaklardan duygu maskeleri yaptım. Çocuklarla keyifle duyguları canlandırdık. Yaptığımız etkinliğin resmini çekemediğim için anlatmak istiyorum. Hareketli duygulu astronot yaparken de bu kalıbı kulandım. Arkalı önlü her çocuğa iki tane astronot kalıbı verdim kesitler (bu kalıplar el büyüklüğünde olacak şekilde çıktı alın.), süslediler sonra astronotun ön kısım kafasını yuvarlak çizgiden kestik. Önceden hazırladığım karton şeritleri çocuklara verdim (şeritler kafanın büyüklüğüne uygun olmalı) biz 4 tane temel duyguyu çizdik kağıtlara siz isterseniz arttırabilirsiniz. Sonra kalıpları birleştirip şeritleri de geçirip yapıştırdık.

Anne ve Babalarımız çocuklarınızla kaliteli zaman geçirmek isterseniz siz de bu hareketli astronotlardan yapabilirsiniz. Örnek olarak arama motoruna hareketli sanat etkinlikleri yazmanız yeterli.       
                                                                                                                                    Kolay Gelsin :)
               

18 Nisan 2018 Çarşamba

Etkinlik Planı


Etkinliğin Adı: MARAKASIM
Etkinliğin Çeşidi: Bütünleştirilmiş, Müzik, Sanat Etkinliği (Bireysel ve Büyük Grup Etkinliği)
Etkinlik Uygulanış Tarihi: 
 Yaş Grubu: 
Sınıf Mevcudu: 
Kazanım ve Göstergeler:
Bilişsel Gelişim Alanı:
Kazanım 1: Nesne /durum/olaya dikkatini verir. (Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır.)
Sosyal-Duygusal Gelişim Alanı:
Kazanım 3: Kendini yaratıcı yollarla ifade eder. (Göstergeleri: Duygu, düşünce ve hayallerini özgün yollarla ifade eder.)
Kazanım 7: Bir işi veya görevi başarmak için kendini güdüler. (Göstergeleri: Yetişkin yönlendirmesi olmadan bir işe başlar. Başladığı işi zamanında bitirmek için çaba gösterir.)
Dil Bilişsel Gelişim Alanı:
Kazanım 1: Sesleri ayırt eder. (Göstergeleri: Verilen sese benzer sesler çıkarır.)
Kazanım 2: Sesini uygun kullanır. (Göstergeleri: Konuşurken/şarkı söylerken nefesini doğru kullanır; sesinin tonunu, hızını ve şiddetini ayarlar.)
Kazanım 7: Sözel yönergeleri yerine getirir. (Göstergeleri: Sözel yönergeleri yerine getirir. )
Motor Gelişim Alanı:
Kazanım 1: Yer değiştirme hareketi yapar. ( Göstergeleri: Isınma ve soğuma hareketlerini bir rehber eşliğinde yapar. )
Kazanım 4: Küçük kas kullanımını gerektiren hareketleri yapar.( Göstergeleri: Malzemeleri keser. Nesneleri kopartır/yırtar. Kalemi doğru tutar. Kalem kontrolünü sağlar.)
Kazanım 5: Müzik ve ritim eşliğinde hareket eder. (Göstergeleri: Bedenini, nesneleri ve vurmalı çalgıları kullanarak ritim çalışması yapar. Basit dans adımlarını yapar. Müzik ve ritim eşliğinde dans eder.)
Materyaller: köpük bardak, süs malzemeleri, tel ve arpa şehriye nohut,
Sözcükler: Marakas
Kavramlar: 

Öğretim Süreci: Çocuklar ile beraber nefes açma çalışması yapılır. Daha sonra meyveleri seviyorsan alkışla şarkısı müzik eşliğinde söylenir ve dans edilir. Marakas yapımına geçilir. Öğretmen gösterip yaptırma tekniğini kullanarak marakası yaptırır. Marakas yapımı bittikten sonra marakası salla şarkısı eşliğinde dans edilir. Marakaslar ritme uygun sallanmaya çalışılır. Meyveleri seviyorsan alkışla şarkısında marakas kullanılarak ritim tutturulur. Çocuklardan şarkının alkışla kısmında marakası sallamaları istenir.
Değerlendirme Soruları:
Hangi şarkılarda dans ettik?
Dans ederken ne hissettiniz?
Marakas yapımında hangi malzemeleri kullandık?
Marakası yaparken zorlandınız mı? Neden?
Marakasla ritim tutarken zorlandınız mı?

Marakasım Etkinlik Değerlendirmesi:





Ek1 Nefes Açma Çalışma Metni (Alıntıdır)
Eğitimci ve çocuklar ayakta durarak bir daire oluştururlar. Eğitimci çocuklara “şimdi size Belce adında bir kız çocuğunun doğum gününü anlatacağım” der.
Belce her çocuk gibi, her yıl doğum gününü heyecanla beklermiş. Bu yıl da doğum günü gelmeden hazırlanmaya başlamış. Birkaç arkadaşını çağırmış, annesinden bir pasta yapmasını istemiş, evi süslemek için izin almış.
Doğum günü sabahı neşe ile yataktan kalkmış. Kollarını kocaman açarak gerinmiş (eğitimci çocuklara model olur, çocuklardan kollarını açarak gerinmelerini ister.) Camdan dışarı baktığında kış olmasına rağmen güzel bir hava olduğunu görmüş. Hemen koşup pencereyi açmış ve içeri giren havayı derin derin koklamış (eğitimci model olarak çocukların 5 –6 kez derin nefes almasını sağlar)
Sonra elini yüzünü yıkamış, giyinmiş ve koşarak annesinin yanına gitmiş, (çocukların yerlerinde koşma hareketi yapmaları sağlanır) Kahvaltısını yaptıktan sonra annesiyle birlikte evi süslemeye başlamışlar. Önce kocaman balonlar şişirmişler eğitimci çocuklara “Haydi bizde balon şişirelim” der. Yanaklar şişirilerek balon şişirme taklidi yapılır. O sırada eğitimci “pıssst” diye ses çıkarır. “Eyvaah balonumuz söndü, galiba patlak.” Çocuklarla birlikte nefesleri yettiği sürece fıss sesi çıkarılır. “Haydi, yine şişirelim,” şeklinde bu çalışma birkaç kez tekrar edilir. Belce sarı, yeşil, kırmızı, mor renk balonlar şişirmiş Bu balonları asmaya karar vermiş. Balonları ayağının ucunda yükselerek çok yükseğe asmaya başlamış. Haydi, bizde balonlarımızı asalım. (çocukların kollarını yukarıya kaldırarak, mümkün olduğu kadar yükseğe uzanmaları sağlanır.)
Tam evi süslemeyi bitirmişler ki, o sırada kapı zili çalmış (çocuklarla birlikte kapı zili çalma taklidi yapılır) Gelenler Belce’nin arkadaşlarıymış. Belce onları görünce çok sevinmiş. Volkan ona bir demet çiçek getirmiş. Belce çiçeği çok beğenmiş ve hemen koklamış, arkadaşlarına da koklatmış. “siz de koklamak ister misiniz?” ( Hep birlikte çiçek koklama taklidi yapılır) Çiçeği vazoya koyduktan sonra sıra pastaya gelmiş. Annesi üzerinde altı tane mum olan bir pasta getirmiş. Çocuklar mumları üflemeye başlamışlar. (mum üfleniyor gibi yapılır) Ama o da ne! Ne kadar uğraşsalar mumlar sönmüyormuş. Haydi, bizde onlara yardım edelim, daha hızlı üfleyelim. Yine sönmedi. O sırada çocuklar Belce’nin annesinin onlara şaka yaptığını anlamışlar, bu mumlar sönmeyen mumlarmış. Herkes neşe içinde gülmeye başlamış.
Pastalarını yedikten sonra oyunlar oynamışlar. En çok da trencilik oyunu hoşlarına gitmiş. Biz de oynayalım mı? (Oynarken birlikte çuf çuf çuf... Sesleri çıkartılır)
Gün çok çabuk bitmiş ve akşam olmuş. Belce bu güzel doğum günü için annesine ve arkadaşlarına çok teşekkür etmiş. Çocuklar el sallayarak birbirlerine veda etmişler ve herkes evine gitmiş. Belce şimdiden bir sonraki doğum gününün ne zaman geleceğini merak etmeye başlamış.




Yine öğrencilerimin çok severek katıldığı etkinlikle geldim. Etkinlikte marakası nasıl yapacağınız size kalmış ama ben pet bardaklar ve tarihi geçmiş baklagilleri kullandım çokta güzel oldu. Etkinlikte kullandığım şarkıları video paylaşım platformlarında rahatlıkla bulabilirsiniz. Nefes Açma hikayesini çok değerli bir siteden aldım. Çok teşekkür ediyorum siteye bize bu tarz yararlı bilgiler de kaynak oluyorlar.

link: https://www.okuloncesi.net/forum/konu/nefes-acma-calismasi-1.9666/

17 Nisan 2018 Salı

Etkinlik Planı


Etkinliğin Adı: Haritamızz
Etkinliğin Çeşidi: Bütünleştirilmiş, Türkçe-Sanat-İlköğretime Hazırlık Etkinliği
Etkinlik Uygulanış Tarihi: 
Yaş Grubu: 
Sınıf Mevcudu: 
Kazanım ve Göstergeler:
Bilişsel Gelişim Alanı:
Kazanım 1: Nesne /durum/olaya dikkatini verir. (Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır.)
Kazanım 10: Mekânda konumla ilgili yönergeleri uygular. (Göstergeleri: Harita ve krokiyi kullanır. )
Sosyal-Duygusal Gelişim Alanı:
Kazanım 3: Kendini yaratıcı yollarla ifade eder. (Göstergeleri: Duygu, düşünce ve hayallerini özgün yollarla ifade eder.)
Kazanım 7: Bir işi veya görevi başarmak için kendini güdüler. (Göstergeleri: Yetişkin yönlendirmesi olmadan bir işe başlar. Başladığı işi zamanında bitirmek için çaba gösterir.)
Dil Bilişsel Gelişim Alanı:
Kazanım 7: Sözel yönergeleri yerine getirir. (Göstergeleri: Sözel yönergeleri yerine getirir. Dinledikleri/izlediklerini açıklar. Dinledikleri/izledikleri hakkında yorum yapar. )
Motor Gelişim Alanı:
Kazanım 4: Küçük kas kullanımını gerektiren hareketleri yapar.( Göstergeleri: Malzemeleri keser. Nesneleri kopartır/yırtar. Kalemi doğru tutar. Kalem kontrolünü sağlar.)
Materyaller: Beyaz ve kahverengi karton, boya kalemleri, renkli kâğıtlar,
Sözcükler: Harita, define, 
Kavramlar:
 Öğretim Süreci: Çocuklara haritalar hakkında bilgi verilir.  Hazırlanan slâyt gösterilir, görüş alışverişinde bulunulur. Çocuklara “ Şimdi bizde hep beraber define haritası oluşturacağız” denir. Çocuklara katonlarını çizim yapmadan önce define haritasına benzetmek için yıpratmamız gerektiği söylenir. Buruşturmaları, havaya atıp, utmaları istenir. Çocuklar kartonlara istedikleri bir mekânı çizerler. Hep beraber yere oturulur. Çizilen resimler ters şekilde konur. Çocuklar, teker teker resim seçip hikâye oluşturulur. Daha sonra resimler büyük kartona oluşturulan sıraya göre yapıştırılır.
Değerlendirme Soruları:
Betimleyici Sorular:
Size izlettiğim sunu ne hakkındaydı?
Çizdiğiniz resimleri hangi amaç için çektik?
Resimlerle ne oluşturduk?
Etkinliğimizde hangi malzemeleri kullandık?
Duyuşsal Sorular:
Kendi define haritanızı oluşturmak nasıl hissettirdi?
Eğer ormanda kaybolsaydınız nasıl hissettirirdi?
Oluşturduğumuz hikâyeyi beğendiniz mi?
Hikâye oluşturmak zor muydu?
Zorsa, zor olan neydi?
Kazanımlara Yönelik Sorular:
Haritaları oluştururken hangi malzemeleri kullandık?
Haritalar hangi amaçlarla kullanılır?
İnsanlar haritalara neden gereksinim duymuşlar?
Yaşamla İlişkilendirme Soruları:
Daha önce harita gördünüz mü?
Daha önce gemiye bindiniz mi?
Uyarlama:

Etkinlik Değerlendirmesi:                      






EK 1 POWER POİNT HARİTALAR    

https://drive.google.com/file/d/16wVeoz9TuSkJ3jExfBCeAeNK4mGjwnHQ/view?usp=sharing


Bu etkinliği kendimi sınıfta uyguladım çocuklar çok sevdiler. Tek sorun kalabalık sınıfta hikaye oluşturmak uzun sürdü. Birde bu etkinlik en iyi 5 yaşta uygulanır eğer 4 ya da 3 yaşa uygulayacaksanız üzerinde değişiklikler yapın derim. Power Point linkini bıraktım ordan bakıp örnek 
alabilirsiniz. Eğer indirebilirseniz indirin. Kendi oluşturduğum haritayı da eklemek istedim. Bu harita kese kağıdından yapıldı. Çok değerli Çocuk Edebiyatı yazarlarımızdan olan  Tülin Kozikoğlu' nun "Yaratıcı Yazı" Eğitiminde yapmıştık. :)

  

14 Nisan 2018 Cumartesi

Duyuru!!!










Uzun zaman oldu bloğuma bakmayalı, paylaşımlar yapmayalı artık paylaşım yapmak istiyorum. bu paylaşımlar bilgilendirme, güncel olaylar ve yeni format olarak özellikle okul öncesi öğretmenlerimizin oldukça işine yarayacak etkinlik planları paylaşacağım. Eğer paylaşmamı istediğiniz etkinlikler, konular olursa yorumlarla bana ulaşabilirsiniz.