Müzik çalar

29 Kasım 2018 Perşembe

ETKİNLİK PLANII (DRAMA-TÜRKÇE)



Etkinliğin Adı: Şişman Kral ve Tüyden Hafif Prenses
Etkinliğin Çeşidi: Bütünleştirilmiş, Türkçe- Drama Etkinliğive Büyük Grup Etkinlik
Etkinlik Uygulanış Tarihi:
Yaş Grubu:
Sınıf Mevcudu:
Kazanım ve Göstergeler:
Bilişsel Gelişim Alanı:
Kazanım 1: Nesne /durum/olaya dikkatini verir. (Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır.)
Kazanı 2: Nesne/durum/olayla ilgili tahminde bulunur. (Göstergeleri: Nesne/durum/olayın ip uçlarını söyler. İp uçlarını birleştirerek tahminini söyler. Gerçek durumu inceler, tahmini ile karşılaştırır.)
Kazanım 3: Algıladıklarını hatırlar. (Göstergeleri: Nesne/durum/olayı bir süre sonra yeniden söyler. Hatırladıklarını yeni durumlarda kullanır.)
Kazanım 8: Nesne ya da varlıkların özelliklerini karşılaştırır. (Göstergeleri: Nesne/varlıkların sesini ayırt eder, karşılaştırır.)
Sosyal-Duygusal Gelişim Alanı:
Kazanım 3: Kendini yaratıcı yollarla ifade eder. (Göstergeleri: Duygu, düşünce ve hayallerini özgün yollarla ifade eder.)
Dil Bilişsel Gelişim Alanı:
Kazanım 1: Sesleri ayırt eder. (Göstergeleri: Sesin özelliğini söyler. Sesler arasındaki benzerlik ve farklılıkları söyler.)
Kazanım 5: Dili iletişim amacıyla kullanır. (Göstergeleri: Konuşmak için sırasını bekler. Duygu, düşünce ve hayallerini söyler. Konuşmayı başlatır, sürdürür, sonlandırır. Konuşma sırasında göz teması kurar.)
Kazanım 7: Sözel yönergeleri yerine getirir. (Göstergeleri: Sözel yönergeleri yerine getirir. Dinledikleri/izledikleri hakkında yorum yapar.)
Kazanım 8: Dinledikleri/izlediklerini çeşitli yollarla ifade eder. (Göstergeleri: Dinledikleri/izlediklerini drama yoluyla sergiler.)
Motor Gelişim Alanı:
Kazanım 1: Yer değiştirme hareketi yapar. ( Göstergeleri: Yönergeler doğrultusunda yürür, koşar.)
Kazanım 5: Müzik ve ritim eşliğinde hareket eder. (Göstergeleri: Müzik ve ritim eşliğinde dans eder.  Müzik ve ritim eşliğinde çeşitli hareketleri ardı ardına yapar.)

Materyaller:
Şişman Kral ve Tüyden Hafif Prenses Slayt, Şişman Kral ve Tüyden Hafif Prenses Müziği
Sözcükler:
Kara şimşek,
Kavramlar:
Ağır-Hafif, Şişman-Zayıf
Öğretim Süreci:
Hikâye öncesi etkinlik olarak parmak oyunuyla başlanır. Daha sonra hazırlanan hikâye slaydı okunur, hikâye hakkında konuşulur. Drama etkinliğine geçilir. Müzik açılır. Müzikteki kalın sesli müzik çıktığında erkelerin şişman kral taklidi yapıp oynayacaklarını, kızların ise donup kalacakları, müzikteki ince sesli yer çıkınca erkeklerin donup kızların tüyden hafif prenses gibi dans edecekleri söylenir. Drama çocuklar sıkılıncaya kadar devam edilir.

Değerlendirme soruları?
Prensesin hastalığı nedir? Onu iyileştiren bitkinin adı nedir?
Kara şişeğin özelliği neymiş?
Hangi müzikte erkekler dans etti?
Hangi müzikte kızlar dans etti?
Şişman kral olduğunuzda ne hissettiniz?
Tüyden hafif prenses olduğunuzda ne hissettiniz?
Aile Katılımı:
Uyarlama:

Şişman Kral ve Tüyden Hafif Prenses Etkinlik Değerlendirmesi:


merhaba günler sonra yine ben :) hemen lafa giriyorum. bu etkinlik çok çok basit ama etkisi çok büyük tabi ki eğlencesi de. ağır hafif kavramını nasıl anlatsam ne yapsam diye düşündüm. dedim internetten bir hikaye bulayım ama yok arkadaş bir tane hikaye yok ama çok tatlı bir müzik var. bir sürü sitede gördüm "Şişman Kral Ve Tüyden Hafif Prenses Müziği" aa dedim niye buna uygun bir hikaye yazmayayım ki. yazdım hikayeyi (hikaye tamamıyla bana aittir.) oluşturdum slaytı bilirsiniz ki okul öncesi çocuklarının dikkat süreleri pek kısa ve monoton kağıttan okunan bir hikayeyi hayatta dinlemezler o yüzden görselle desteklemek hikayeyi en iyisi. bu etkinliğin en sevdiğim yanı kolay uygulanıp eğlenilmesinden ziyade yeşil mercimeği sevdirmek üzerine oluşu. yeşil mercimek diğer bir adıyla kara şimşek çok önemli protein deposu ama maalesef çocukların ve itiraf etmek gerekirse benim de çok sevmediğim bir yiyecek. (tabi öğrencilerime çaktırmıyorum. okulda mercimek yemeği çıkınca bir yiyorum bir yiyorum sormayın :D ) bu arada müzik şahane çocuklarla iki haftadır müziği çalıp dans ediyoruz. o kadar sevdiler ki sıkılmıyorlar.  denemenizi şiddetle tavsiye eder, şimdiden kolay gelsin derim.
Slayt, hikaye ve müziğe yukarıda bıraktığım linkten ulaşabilirsiniz.   

Müziği aldığım sayfanın link aşağıda çok teşekkür ederim.
https://www.onceokuloncesi.com/drama-calismalari/sisman-kralla-tuyden-hafif-prenses-muzikli-dramatizasyon-617.html 

7 Ekim 2018 Pazar

Sabununn Gücüüü Etkinlik Planı (Fen Etkinliği (deney))


SABUNUN GÜCÜ
Etkinliğin Türü: Bütünleştirilmiş, Müzik, Sanat ve Fen Etkinliği (Büyük Grup Ve Bireysel)
Etkinliğin Uygulanış Tarihi: 
Yaş Grubu:
Sınıf Mevcudu: 
KAZANIM VE GÖSTERGELER
Bilişsel gelişim

Kazanım 1: Nesne/durum/olaya dikkatini verir. (Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır. Dikkatini çeken nesne/durum/olaya yönelik sorular sorar. Dikkatini çeken nesne/durum/olayı ayrıntılarıyla açıklar.)
Kazanım 17: Neden-sonuç ilişkisi kurar. (Göstergeleri: Bir olayın olası nedenlerini söyler. Bir olayın olası sonuçlarını söyler.)

Dil Gelişimi:

Kazanım 2: Sesini uygun kullanır. (Göstergeleri: Konuşurken/şarkı söylerken nefesini doğru kullanır. Konuşurken/şarkı söylerken sesinin tonunu ayarlar. Konuşurken/şarkı söylerken sesinin hızını ayarlar. Konuşurken/şarkı söylerken sesinin şiddetini ayarlar.)
Kazanım 6: Sözcük dağarcığını geliştirir. (Göstergeleri: Zıt anlamlı sözcükleri kullanır.)
Kazanım 7: Dinlediklerinin/ izlediklerinin anlamını kavrar.  (Göstergeleri: Sözel yönergeleri yerine getirir. Dinlediklerini/ izlediklerini açıklar.)

Motor Gelişimi:

Kazanım 4: Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar. (Göstergeleri: Malzemelere elleriyle şekil verir. Malzemelere araç kullanarak şekil verir. )

Özbakım becerileri

Kazanım 1: Bedeniyle ilgili temizlik kurallarını uygular. (Göstergeleri: Elini/yüzünü
yıkar.)
Kazanım 6: Günlük yaşam becerileri için gerekli araç ve gereçleri kullanır.                                               (Göstergeleri: Beden temizliğiyle ilgili araç gereçleri kullanır.)
Kazanım 8: Sağlığı ile ilgili önlemler alır. (Göstergeleri: Sağlığını korumak için yapması gerekenleri söyler.)

ÖĞRENME SÜRECİ:
Çocuklara mikropların elimize ve vücudumuza nasıl bulaştığı ile ilgili sorular sorulur. Mikropların çok küçük oldukları ve en çok ellerimize bulaştığı açıklanır. Sağlıklı olmak için temiz olmak gerektiği açıklanır. Çocuklara vücutlarıyla ilgili uymaları gereken sağlık kuralları anlatılır ve beden temizliklerini yapacakları araç ve gereçlerden bahsedilir. Ayrıca içinde yaşadığımız çevrenin temiz olması gerektiği vurgulanır. “Bay mikrop” adlı şarkı hep birlikte söylenir. Fen etkinliğine geçilir. Her iki çocuğa içi su ya da süt dolu tabak verilir. İçine beraber karabiber atmaları istenir. Daha donra karabiberlerin üstüne sıvı sabun konularak oluşan tepki izlenir. Deney sonunda olanlar hakkında konuşulur.

BAY MİKROP
Bay mikrop bay mikrop beni hasta edemezsin
Yemeğimi böyle yiyorum, sütümü de böyle içiyorum
Meyvelerden sebzelerden bol bol yiyorum
Bay mikrop bay mikrop beni hasta edemezsin.


MATERYALLER: Süt-Su, Tarçın, Sıvı Sabun, Tabak
SÖZCÜKLER: Mikrop, Bakteri
KAVRAMLAR: Temiz-Kirli
DEĞERLENDİRME SORULARI:
Mikroplar gözle görünür mü?
Mikroplardan nasıl korunuruz?
Mikroplar en çok nerelerde olurlar?
Mikroplar nasıl yok edilir?
Deneyi yaparken ne hissettin?
Ellerinizi ne zaman yıkarsınız?
Temiz olmak mı güzel kirli olmak mı, Neden?
Kirli bir sınıf nasıl kokardı?
Temiz bir sınıf nasıl kokar?


AİLE KATILIMI:



UYARLAMA:
  
Merhabalar, Temiz-Kirli kavramını dolu dolu işlediğim bir plan oldu. Etkinliğimi 
http://www.okuloncem.com/forum/%C3%B6%C4%9Fretmenler-odasi/g%C3%BCnl%C3%BCk-etkinlik-havuzu/831-bay-mikrop-uzak-dur-bizden 
 sayfasından esinlenerek oluşturdum. Bu sayfadaki etkinliğe deney ekleyerek uyguladım. (Okul Öncem sayfasına çok teşekkür ederim.) çocuklar deneylere bayılıyor. bu etkinliğimizde sabunun gücünü görmek için o meşhur karabiber süt deneyi varya işte onu yaptık ama biz tarçınla yaptık.  ilk önce çocukları etrafıma toplayıp ben yaptım sonra da kendileri yaptılar. Çok eğlendiler. Çocukların kendileri deney yapınca olayı somutlaştırmış oluyorlar. Yaparak yaşayarak öğrenip hafızalarına iyice kazınmış oluyor. planımdan hariç sınıfta doğaçlama olarak el yıkama draması yaptık. stajyer öğretmenim sabun ve çeşme oldu bende el yıkayan öğrenci. Çocuklara nasıl el yıkamaları gerektiğini gösterdim. sonra da kendileri canlandırma yaptılar. hazır canlandırmalardan bahsetmişken ben çocuklara kurallardan bahsederken ya da yapmamaları gereken şeyler olduğunda hemen canlandırma yapıyorum hem çok eğleniyorlar hemde birebir izlemiş oluyorlar. geçen bir başka  canlandırmamızda ben  öğrenci oldum bir öğrencimde öğretmen o bir şeyler anlatmaya çalıştı ama ben parmak kaldırmadan konuşup hep sözünü kestim. sonra duygusunu sordum. böylece birbirimiz daha iyi anladık. Ne çok yazdım. :) şimdiden kolay gelsin :) 
Bir tanede resim bırakayım :)





28 Eylül 2018 Cuma

Balonlarım Kaç (oyun..sanat)


Merhaba, uzun zamandır yoktum. Malum KPSS'ye çalışıyordum. Şuan ise bir anaokulunda görev yapmaya başladım. Okulun ilk haftası bu etkinliği atmak isterdim blog'uma ama biliyorsunuzki ilk haftalar pertimiz çıkmışçasına eve dönüyoruz. Bu etkinlik özellikle ilk hafta yaptırılabilecek çok kolay aynı zamanda çok eğlenceli bir etkinlik. Çocuklarla beraber ilk önce oyun oynayıp enerjimizi atıyoruz sonra masalara geçiyor ve sanat etkinliğini yapıyoruz. Yapıştırıcıyla ilk tanışmaları balonu süslemekle oldu benim öğrencilerimin, çokta başarılı şekilde etkinliklerini yaptılar. Şimdiden Ellerinize sağlık. Görüşmek üzere :) 
Etkinliğin Adı: Balonlarım Kaç
Etkinliğin Çeşidi: Bütünleştirilmiş, Oyun ve Sanat Etkinliği, Büyük Grup Etkinliği
Etkinliğin Yapılış Tarihi: 
Yaş Grubu: 
Sınıf Mevcudu: 
Kazanım ve Göstergeler:
Bilişsel Gelişim:
Kazanım 1: Nesne/durum/olaya dikkatini verir. (Göstergeleri:
Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır. )
Motor Gelişim:
Kazanım 1: Yer değiştirme hareketi yapar. (Göstergeleri: Yönergeler doğrultusunda yürür ve koşar.)
Kazanım 4: Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar. ( Göstergeleri: Malzemeleri yapıştırır. Nesneleri kopartır, yırtar.

Materyal: Balon Kalıbı, Renkli Kağıtlar, Yapıştırıcı
Sözcükler: Yansıma sözcük; PAT
Kavramlar: Hızlı, yavaş
 Öğrenim Süreci: Çocuklardan biri ebe olarak seçilir ve o çocuğa balonları patlatma görevli bir iğne olduğu söylenir. Diğer çocuklardan ise iğneden uzakta bir yerde hızlı hızlı balon üflermiş gibi yaparak balon şişiyormuş gibi davranmaları istenir. Balon taklidi yapan çocukların aynı bir balon gibi sınıf içerisinde yavaş hareketlerle dolaşmaları söylenir. Öğretmen iğneye “hadi iğne balonları patlat” dedikten sonra balonların kaçışmaya başlamaları istenir. İğne taklidi yapan çocuk, çocuklardan kime dokunursa dokunduğu çocuk “pat” der ve yere yatar. Sona kalan çocuk bir sonraki oyunun iğnesi olur ve oyun tekrarlanır.  Daha sonra sanat etkinliğine geçilir. Balon kalıplarını çocukların renkli kâğıtlarla süslemeleri istenir.
Değerlendirme Soruları:
Bu oyunda ne yaptık?
Balonu nasıl şişiririz?
Balonu şişirmek için neye ihtiyacımız var?
Büyük balon mu yoksa küçük balon mu oldunuz?
İğne nasıl durur?
Bizim aldığımız hava nereye gider?
Bir balon gibi şişmek nasıl hissettirdi?


 Balonları Kaç Etkinlik Değerlendirmesi:



19 Mayıs 2018 Cumartesi

etkinlik planı.... (Mahremiyet eğitimi)

Etkinliğin Adı: Kırmızı Çizgi
Etkinliğin Çeşidi: Bütünleştirilmiş, Türkçe-Sanat Etkinliği, Bireysel ve Büyük Grup Etkinlik
Etkinlik Uygulanış Tarihi:
Yaş Grubu: 5 yaş
Sınıf Mevcudu:
Kazanım ve Göstergeler:
Bilişsel Gelişim Alanı:
Kazanım 1: Nesne /durum/olaya dikkatini verir. (Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır. Dikkatini çeken nesne/durum/olaya yönelik sorular sorar.
Dikkatini çeken nesne/durum/olayı ayrıntılarıyla açıklar.)
Kazanım 2: Nesne/durum/olayla ilgili tahminde bulunur. (Göstergeleri: Nesne/durum/olayın ipuçlarını söyler. İpuçlarını birleştirerek tahminini söyler. Gerçek durumu inceler, tahmini ile karşılaştırır.)
Kazanım 3: Algıladıklarını hatırlar. (Göstergeleri: Nesne/durum/olayı bir süre sonra yeniden söyler. Hatırladıklarını yeni durumlarda kullanır.)
Sosyal-Duygusal Gelişim Alanı:
Kazanım 3: Kendini yaratıcı yollarla ifade eder. (Göstergeleri: Duygu, düşünce ve hayallerini özgün yollarla ifade eder.)
Dil Bilişsel Gelişim Alanı:
Kazanım 3: Söz dizimi kurallarına göre cümle kurar. (Göstergeleri: Düz cümle, olumsuz cümle, soru cümlesi ve bileşik cümle kurar. Cümlelerin ögelerini doğru kullanır.)
Kazanım 4: Konuşurken dilbilgisi yapılarını kullanır. (Göstergeleri: Cümle kurarken isim, fiil ve olumsuz yapıları kullanır.)
Kazanım 5: Dili iletişim amacıyla kullanır. (Göstergeleri: Konuşmak için sırasını bekler. Duygu, düşünce ve hayallerini söyler. Konuşmayı başlatır, sürdürür, sonlandırır. Konuşma sırasında göz teması kurar.)
Kazanım 7: Sözel yönergeleri yerine getirir. (Göstergeleri: Sözel yönergeleri yerine getirir. Dinledikleri/izledikleri hakkında yorum yapar.)
Kazanım 8: Dinledikleri/izlediklerini çeşitli yollarla ifade eder. (Göstergeleri: Dinledikleri/izledikleri ile ilgili sorular sorar ve sorulara cevap verir. Dinledikleri/izlediklerini resim yoluyla sergiler. )
Motor Gelişim Alanı:
Kazanım 4: Küçük kas kullanımını gerektiren hareketleri yapar.( Göstergeleri: Malzemeleri keser. Nesneleri kopartır/yırtar. Kalemi doğru tutar. Kalem kontrolünü sağlar.)
Özbakım Beceri Alanı:
Kazanım 7: Kendini tehlikelerden ve kazalardan korur. (Göstergeleri: Tehlikeli olan durumları söyler. Kendini tehlikelerden ve kazalardan korumak için yapılması gerekenleri söyler. Temel güvenlik kurallarını bilir. Tehlikeli olan durumlardan, kişilerden, alışkanlıklardan uzak durur. Herhangi bir tehlike ve kaza anında yardım ister.)

Materyaller:
Kırmızı Çizgi kitap,  çalışma kâğıdı, Kız ve Erkek Çocuk resimleri,
Sözcükler:
Özel bölge, iyi dokunuş, kötü dokunuş
Kavramlar:
Mahremiyet Eğitimi

Öğretim Süreci:
Etkinliğe bilmeceler sorularak başlanır. Kırmızı çizgi kitabı okunur. Kitap hakkında konuşulur. Özel bölgeler nelerdir net şekilde açıklanır. Kötü dokunuş, iyi dokunuş nedir anlatır. Çalışma sayfaları verilir. kuklalar yapılır. Bittikten sonra tekerlemeye geçilir. Tekerleme hareketler eşliğinde yapılır.

Değerlendirme Soruları:
Hayatınızdaki kırmızı çizgileriniz nelerdir?
Bu etkinlikten neler öğrendik?
Kötü dokunuşla iyi dokunuş arasında fark nedir?

Kırmızı Çizgi Etkinlik Değerlendirmesi:





Ek1 Hikâye Öncesi Etkinlik Bilmeceler
Sevgiyle okşar bizi, hiç istemez üzülmemizi.
Bir yerimiz acısa, sevgiyle kucaklar bizi.
(Anne)

Bulutlar kucaklaştı,
Şıpır şıpır damladı,
Yeryüzü ıslandı.
(Yağmur)

Ek2 Kırmızı Çizgi Kitabı











Ek3 Çalışma Kağıtları




                  


                                          















EK4 TEKERLEME
Ben bir çocuğum, bu da benim vücudum.
Bu benim ağzım, bu benim burnum, bu benim gözlerim,
 Bu benim ellerim, bu benim ayakkalarım.
Bir de benim özel bölgelerim var, bunlar benim özelim.
Dokunmak isteyene dur!
(göğüsler gösterilir) durr
Diğer özel bölgeler gösterilir durrr. 


Merhabalar uzun zamandır yoktum yine çok önemli bir konuyla geldim. Şuan çocuklarımıza 
belkide anlatmamız gereken, onların kendilerini bir nebze de olsa korumalarını sağlayacağımız bir konu Mahremiyet Eğitimi (Özel Bölgelerimizi anlatmak) Çocuklarımıza lütfen özel bölge bilinci verelim. kendisinin  özel bir varlık olduğunu, özel bölgeleri olduğunu, kimsenin o bölgelere dokunmaması gerektiğini (anne- babalar çocuğun bakımı hariç, anne baba gözetiminde doktorlar hariç) iyi dokunuş nedir, kötü dokunuş nedir anlatalım. Her ne olursa olsun ne yaşanmış olursa olsun anne babasının onun yanında olacağının güvencesini çocuklarımıza hissettirelim.Tabi özel bölgeleri gösterirken çocuğumuzun üstünde değil bir ayıcık ya da oyuncak bebek üstünde gösterelim. Bu kullandığım kitapta ebeveynlere de çok güzel direktifler veriyor kitap sonrası etkinlikler var. Sizden ricam bu etkinliği yapmadan mahremiyet eğitimi nedir ve nasıl verilmelidir biraz araştırmanız. Şimdiden kolay gelsin. 

4 Mayıs 2018 Cuma

EKİNLİKKK PLANII (sanat etkinliği)


Etkinliğin Adı: Benim Güzel Tavuzkuşum
Etkinliğin Çeşidi: Bütünleştirilmiş, Türkçe-Sanat Etkinliği, Bireysel Etkinlik
Etkinlik Yapılış Tarihi:
Yaş Grubu:
Sınıf Mevcudu:
Kazanım ve Göstergeler:
Bilişsel Gelişim Alanı:
Kazanım 1: Nesne /durum/olaya dikkatini verir. (Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır. : Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya yönelik sorular sorar.)
Kazanım 19: Problem durumlarına çözüm üretir. (Göstergeleri: Problemi söyler. Probleme çeşitli çözüm yolları önerir.)
Sosyal-Duygusal Gelişim Alanı:
Kazanım 3: Kendini yaratıcı yollarla ifade eder. (Göstergeleri: Duygu, düşünce ve hayallerini özgün yollarla ifade eder. Özgün özellikler taşıyan ürünler oluşturur.)
Kazanım 4: Bir olay ya da durumla ilgili olarak başkalarının duygularını açıklar. (Göstergeleri: Başkalarının duygularını söyler. Başkalarının duygularının nedenlerini söyler.)
Motor Gelişim Alanı:
Kazanım 4: Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar. (Göstergeleri: Malzemeleri keser, yapıştırır. Malzemelere araç kullanarak şekil verir.)
Dil Bilişsel Gelişim Alanı:
Kazanım 5: Dili iletişim amacıyla kullanır. (Göstergeleri: Sohbete katılır. Duygu, düşünce ve hayallerini söyler.)
Kazanım 7: Sözel yönergeleri yerine getirir. Dinledikleri/izlediklerini açıklar. Dinledikleri/izledikleri hakkında yorum yapar.)
Kazanım 8: Dinledikleri/izlediklerini çeşitli yollarla ifade eder. (Göstergeleri: Dinledikleri/izledikleri ile ilgili sorulara cevap verir. Dinledikleri/izlediklerini resim yoluyla sergiler. Dinledikleri/izlediklerini drama yoluyla sergiler.)
Kazanım 10: Görsel materyalleri okur. (Göstergeleri: Görsel materyalleri inceler. Görsel materyallerle ilgili sorulara cevap verir.)
Materyaller:
13 Adet kozalak, renkli kâğıtlar, pullar, sulu boya, fırça, farklı renkteki fon kartonu, yapıştırıcı, makas, tavuzkuşu parmak kuklası.
Sözcükler:
Kibir, yansıma, tavuzkuşu, kozalak
Kavramlar:
Öğrenme Süreci:
Öğretmen etkinliğe başlamadan önce hikâye öncesi etkinlik (parmak oyunu) yapar. Ardından hikâye okunur. Hikâye hakkında çocuklarla sohbet edilir. Tavuzkuşu hakkında bilgi verilir, resmi gösterilir ve sanat etkinliğine geçilir. Çocuklara hikâyeden esinlenerek kendi tavuzkuşlarını yapmaları istenir. Değerlendirme Soruları:
Tavuzkuşu neden üzgün olabilir?
Tavuzkuşu kendini neden göremiyor olabilir?
Siz tavuzkuşunun yerinde olsaydınız kendinizi görebilmek için ne yapardınız?
Tavuzkuşu niye arkadaşları ile oynamıyor?
Sizce tavzkuşunun gölde kendini izleyip kibirli davranması arkadaşlarıyla oynamaması doğru bir davranış mı?
Tavuzkuşu sadece gölde kendini izlemenin yanlış olduğunu anlayınca ne yapmış?
Tavuzkuşu kalbini kırdığı arkadaşlarının gönlünü nasıl almış?
Biz hangi kuşu yaptık?
Tavuzkuşunu yaparken hangi malzemeleri kullandık?
Daha önce hiç tavuzkuşu gördünüz mü?
Siz tavuzkuşu olsaydınız kuyruğunuza zarar gelmemesi içi kuyruğunuzu nasıl korurdunuz?
Kendi tavuzkuşunuzu yaparken zorlandınız mı?
En çok nerede zorlandınız?
Bu etkinlik hoşunuza gitti mi?
Kozalakları boyamak eğlenceli miydi?

Benim Güzel Tavuzkuşum Etkinlik Değerlendirmesi



Ek1 Hikâye Öncesi Etkinlik (parmak oyunu)
Pencerede bir çıtırtı (sol el sol kulağın arkasına tutulur dinleme hareketi yapılır.)
Çıt Çıt Çıt (pencereye vurma hareketi yapılır.)
Aaa!! bak kim gelmiş? (Şaşkın bir yüz ifadesi yapılır.)
Kuş gelmiş kocamak kuyruğu olan kuş gelmiş (kuşu severmiş gibi yapılır.)
Hoplamış zıplamış? (hep beraber hoplanır.)
Çok terlemiş (İki elle serinleme işareti yapılır.)

Ek 2 Hikâye
Tavuzkuşu Hikâyesi
Çok uzak bir ülkede güzel mi güzel, parlak tüyleri ve koskocama kuyruğu olan bir kuş yaşarmış. Bu kuş Tavuzkuşu Renkliymiş.  Bütün kuşlar onun güzelliği hakkında konuşur. Ona hayra hayran bakarlarmış. Kuşlar Tavuzkuşu Renkli ile beraber oynayınca çok sevinirlermiş. Tavuzkuşu Renkli çok güzel olduğunu bilirmiş fakat kendisini bir türlü göremezmiş. (neden kendini göremiyor olabilir?) ve çok üzülürmüş. Günlerden bir gün Tavuzkuşu Renkli su içmek için göle gitmiş. Tam su içeceği sırada bir de ne görsün (ne görüş olabilir?). Çok güzel bir kuş. Şimdiye kadar hiç böyle güzel bir kuş görememiş. Hemen başını kaldırıp etrafına bakınmış fakat göldeki o güzel kuşu görememiş. Bir daha göle eğilip bakınca tekrar o kuşu görmüş. (sizce o kuş kim olabilir?) işte o zaman o güzel kuşun kendisi olduğunu göle kendisinin yansıdığını görmüş. Göl ona ayna gibi kendisini göstermiş.  Kendi kendine:
-“ Gerçekten ben diğer kuşların söyledikleri gibi güzelmişim hatta onarı söylediklerinden daha da güzelmişim. Şimdiye kadar kendi güzelliğimi görememişim ben bütün kuşların sultanı olacak kadar güzelmişim.” Demiş. Tavuzkuşu Renkli kendini beğendiğinden ve çok güzel göründüğünden artık diğer kuşlarla oynamamaya onların yanına gitmemeye her gün göle gidip kendi yansımasını seyretmeye başlamış. Arkadaşları Tavuzkuşu Renklinin kendileriyle oynamamasına onları çirkin bulmasına çok üzülmüşler. Artık onun eski tatlı Tavuzkuşu Renkli olmadığını onun kibirli birisi olduğunu söylemişler.
Günler geçtikçe Tavuzkuşu Renkli göle gitmekten de kendini izlemekten de sıkılmış. Aklına arkadaşlarıyla geçirdiği o güzel günler gelmiş. Arkadaşlarıyla oynadığı eğlenceli oyunları çok özlemişti. Yalnız olmak çok sıkıcıydı. Tavuşkuşu Renkli gölden üzgün üzgün evine dönerken arkadaşlarının yine neşeli, neşeli oyun oynadıklarını görmüş. Arkadaşları onu görünce kırgın ve üzgün bir şekilde ona bakmışlar. Tavuzkuşu Renkli o an arkadaşlarını çok üzdüğünün farkına varmış. Kibirli ve bencilce davrandığı anlamış. Hemen arkadaşlarının yanına gitmiş ve hepsinden özür dilemiş. O kadar pişmanmış ki arkadaşları onun hatasını anladığını görmüşler. Tavuzkuşu Renkli’ nin arkadaşlarından bilgin ve ona: Tavuzkuşu Renkli kibirli olmak iyi bir şey değil, herkesin güzel ve iyi olduğu alanlar vardır. Mesela ben her şeyi bilirim. Hızlı ise çok hızlı uçar. Bu yüzden kendini bu kadar çok beğenmemelisin. Demiş. Tavuzkuşu Renkli: haklısın benim kendimi bu kadar çok beğenmem doğru bir davranış değildi. Hem sizleri de çok üzdüm. Özür dilerim beni affedebilecek misiniz? Demiş.  Arkadaşları hep bir ağızdan seni affettik sen hatanı anladın ve bizden özür diledin. Demişler. Ardından oynadıkları oyuna Tavuzkuşu Renkli’ yi de davet etmişler. Tavuzkuşu Renkli artık çok mutluymuş. Tavuzkuşu Renkli kibirli olmanın kendisine hiçbir şey katmadığını onu daha da mutsuz ettiğini anlamış.
 


HELLOO günlerdir yoktum. Merhabalar, bu etkinlik çok naif. Kozalakları etkinliklerde kullanmayı çok seviyorum. Bu etkinlikte de tavuzkuşlarının vücudu kozalaktan. etkinlikte kullandığım hikayenin bir kısmını internetten bir kısmını da kendim yazdım. Ama şuan hikayenin bulunduğu siteyi bulamadım. Ben hikayeyi sadece okumuştum ve bu çocukların dikkatini dağıttı siz slayt ya da hikaye kartları hazırlayabilirsiniz. Hiç olmadı kukla yaparsınız. Alta öğrencilerimin yaptığı tavuzkuşlarını da koyacağım. Şimdiden kolay gelsin.

25 Nisan 2018 Çarşamba

ETKİNLİK PLANI (sanatçılarıöğreniyorum Osman Hamdi Bey)


Etkinliğin Adı: Müzeye Yardım !!!
Etkinliğin Çeşidi: Bütünleştirilmiş- Bireysel-Grup- Sanat- Drama Etkinliği
Uygulanış Tarihi: 
Yaş Grubu: 4-5 yaş
Sınıf Mevcudu: 
Kazanım ve Göstergeler:
Bilişsel Gelişim Alanı:
Kazanım 1: Nesne/durum/olaya dikkatini verir. ( Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır. Dikkatini çeken nesne/durum/olaya yönelik sorular sorar.)
Kazanım 5: Nesne ya da varlıkları gözlemler. (Göstergeleri: Nesne /varlığın adını söyler. Nesne/ varlığın rengini söyler. Nesne/varlığın dokusunu söyler.)
Sosyal-Duygusal Gelişim Alanı:
Kazanım 3: Kendini yaratıcı yolla ifade eder. (Göstergeleri: Duygu, düşünce ve hayallerini özgün yollarla ifade eder. Nesneler alışılmışın dışında kullanır. Özgün özellikler taşıyan ürünler oluşturur.)
Kazanım 4: Bir olay ya da durumla ilgili olarak başkalarının duygularını açıklar. (Göstergeleri: Başkalarının duygularını, duygularının nedenlerini söyler, duygularının sonuçlarını söyler.)
Kazanım 14: Sanat eserlerinin değerini fark eder. (Göstergeleri: Sanat eserlerinde gördüklerini ve işittiklerini söyler. Sanat eserleri ile ilgili duygularını açıklar. Sanat eserlerinin korunmasına özen gösterir.)
Motor Gelişim Alanı:
Kazanım 4: Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar.( Göstergeleri: Nesneleri toplar, yan yana dizer, yeni şekiller oluşturacak biçimde bir araya getirir. Malzemeleri keser, yapıştırır. Değişik malzemeleri kullanarak resim yapar. Kalemi doğru tutar. Kalem kontrolünü sağlar.)
Dil Gelişim Alanı:
Kazanım 5: Dili İletişim amacıyla kullanır. (Göstergeleri: Konuşmayı başlatır, sürdürür ve sonlandırır. Duygu düşünce ve hayallerini söyler.)
Kazanım 7: Dinlediklerini/ izlediklerinin anlamını kavrar. (Göstergeleri: Sözel yönergelerin anlamını kavrar.)
Kazanım 8: Dinledikleri/ izlediklerini çeşitli yollarla ifade eder. (Göstergeleri: Dinledikleri/ izledikleri ile ilgili sorular sorar. Dinledikleri izledikleri ile ilgili sorulara cevap verir. Dinledikleri/ izlediklerini resim yoluyla sergiler.)
Kazanım 10: Görsel materyalleri okur. (Göstergeleri: Görsel materyalleri inceler, açıklar. Görsel materyalle ilgili sorular sorar, sorulara cevap verir.)
Materyaller:
Şişe, hamur, kavanoz kapakları
Farklı renk ve türdeki kâğıtlar
Yapıştırıcı
Makas
Kalem
Guaj Boya
Fırça
Büyük yeşil mukavva kartonu (3 adet)
Kaplumbağa kuklaları
Sözcükler: Kabuk, Keşif, Heykeltıraş, Müze,
Kavramlar: 
Öğrenme Süreci: Drama etkinliği ile başlanır. Önce “Şirin Kaplumbağa Hikâyesi” çocuklara okunur daha sonra çocuklar ile beraber hikâye canlandırılır. Türkçe etkinliğine geçilir. Öğretmen etkinliğe başlamadan önce hikâye öncesi etkinlik yapar. Ardından Osman Hamdi Bey ile ilgili yazdığı hikâyesini okur. Çocuklarla beraber Osman Hamdi Bey hakkında, sanat ve sanatı eserlerini korumak hakkında konuşulur. . Çocuklara kendilerini Osman Hamdi Bey’in sanat okulunda okuyan heykel tıraş ve ya ressam olarak hayal etmelerini söyler. Çocuklardan getirdikleri kapakları masanın üstüne dizmelerini ister. Daha sonra dizilen malzemeleri incelemelerini ister. Bu sırada çocuklara kapaklar, geri dönüşüm hakkında bilgi verir. Kapaklar incelendikten sonra çocuklara kapakların içinden istediklerini seçmeleri ve istedikleri bir hayvanın heykelini ya da resmini yapmalarını ister. Hayvan figürleri yapıldıktan sonra önceden hazırlanan büyük yeşil mukavva karton çocuklara gösterilir ve yaptıkları hayvanların Osman Hamdi Bey’in müzesinde sergilenmesi için bu bahçede olması gerektiğini söyler. Bahçeye hayvanlarını yapıştıran çocuklar hep beraber hayvanları inceleyip ne oldukları hakkında konuşurlar.
Değerlendirme Soruları:
Bu etkinlikte neler yaptık?
Hangi malzemeleri kullandık?
Yaptığımız hayvanları nerede sergiledik?
Kendi hayvanını yapmak nasıl hissettirdi?
Osman Hamdi Bey’in yerinde olsan hangi eşyaları bulmak isterdin?
Sizin bir müzeniz olsaydı içine neler koyardınız?
Kabuklara dokunurken ne hissettin?
Eğer ceviz ve fındıkkabuğunu ayıklamadan yersek ne olur?
Daha önce hiç müzeye gittiniz mi?
Bu etkinliği yaparken zorlandınız mı?
En çok ne yaparken zorlandın?

Osman Hamdi keşifte Etkinliğinin Değerlendirmesi









Ek1: Şirin Kaplumbağa Ailesi Hikâyesi:
ŞİRİN KAPLUMBAĞA AİLESİ
Şirin bir kaplumbağa ailesi varmış. Onların küçük, sevimli bir yavruları varmış. Yavru kaplumbağa bir gün anne ve babasına:
_“Anneciğim, babacığım sırtımdaki kabuğu taşımaktan yoruldum. Sırtımdaki kabuk olmadan dolaşmak istiyorum.”
Kaplumbağanın annesi, yavrusuna:
_“Ama yavrucuğum eğer sırtındaki kabuk olmazsa nasıl tehlikelerden, yağmurdan güneşten, toz, topraktan korunacaksın?”
Babası ise:
_“Minik yavrum bizlerin bu sert kabukları olmazsa yaşayamayız. Bu kabuk bizlerin evleridir. Bizi her türlü tehlikeden korur.”
Minik Kaplumbağa, oofff offf, diyerek suratını astı.
Minik Kaplumbağa, anne ve babasının tüm uyarılarına rağmen birgün onlardan habersiz kabuğu olmadan dolaşmaya çıkı.
_“Bahar mevsimi de gelmiş etrafı mis gibi çiçek kokuları sarmış, şuradan anneme götürmek için bir demet çiçek toplayım” diye kendi kendine söylenirken,
Biliyorsunuz ilkbaharda havalara güven olmaz çocuklar.
Birden yağmur başlamış, ardından kızgın güneş çıkmış, gölgeye kaçayım derken çamura bulanmış.
Ağlaya ağlaya yavru kaplumbağa eve dönmüş. Anne ve babasına:
_“Anneciğim, babacığım özür dilerim. Bir daha sizin sözünüzü dinleyeceğim. Başıma neler neler geldi. Kabuğumu bir daha bırakmayacağım” demiş.
Ek2: Osman Hamdi Bey Hikâyesi
Bir varmış bir yokmuş. Bir zamanlar İstanbul’da bir bebek dünyaya gelmiş. Herkes çok sevinçliymiş. Babası bebeğin adını Osman Hamdi koymuş. Osman Hamdi büyümüş ve çok akıllı, oyun oynamayı ve araştırmayı seven bir çocuk olmuş. Ayrıca okulunu ve arkadaşlarını da çok severmiş. Arkadaşlarıyla oyunlar oynar, onlarla güzel vakit geçirirmiş. En sevdiği oyun toprağı kazarak toprağın altından ilginç taşlar ve bitkiler bulup onları incelemekmiş. Hatta bulduğu ilginç şeyleri biriktirip kendisine gizli bir hazine yapmış. Kimin bir eşyası kaybolsa hemen Osman Hamdi’ye haber verirmiş. O da hemen keşfe çıkar ve mutlaka bulurmuş kaybolan eşyaları. Günlerden bir gün çok garip bir olay olmuş. O gün bir sürü insan Osman Hamdi’nin yanına gelip birçok eşyasının kaybolduğunu söylemişler. Herkesin eşyalarının aynı anda kaybolması çok ilginç bir durummuş. Hemen başlamış araştırmaya Osman Hamdi. Aramış, taramış, bakmadığı köşe kalmamış. Ancak hiçbir eşyayı bulamamış. O kadar çok aramış ki sonunda yorgun düşmüş ve oturmuş bir ağacın altına. Sırtındaki davulunu ve neyini hiç yanından ayırmazmış. Önce bir ney üflemiş. Sonra da başlamış davulunu çalmaya. O sıra da bir de bakmış bir sürü kaplumbağa müziğin sesine doğru geliyor. Osman Hamdi onlarla tanışmış ve sohbet etmişler beraber. Her zaman merak edermiş kaplumbağaların sırtlarındaki kabuklarında ne taşıdığını. Davulunu ve neyini koymuş kenara ve sormuş “Kabuklarınızın içinde ne var?”. Aralarından biri cevap vermiş “Sana gösteririz neler olduğunu ama bize bundan sonra her gün bir şeyler çalacaksın.” Osman Hamdi bu teklifi kabul etmiş hemen. Kaplumbağalar dökmüşler kabuklarındakileri ortaya. Bir de ne görsün Osman Hamdi? Kaybolan bütün eşyalar önündeymiş. Toplamış bütün eşyaları ve tek tek sahiplerine geri vermiş. Kaplumbağalara da yaptıklarının ne kadar yanlış olduğunu söylemiş. Onları bir daha kimsenin eşyalarını izinsiz almamaları için uyarmış. Kaplumbağalar da söz vermişler ve bir daha kimsenin eşyalarını izinsiz almamışlar. Her gün gitmişler Osman Hamdi’nin yanına ve müzik dinlemişler. Osman Hamdi büyümüş ve resimler çizmeye başlamış. Sonra bir sanat okulu açmış. Orada hem şarkılar söylemiş, hem de resimler yapmış. Kaplumbağa dostlarının da resimlerini çizmiş, yaptığı resimleri de bir müzede toplamış. Aynı zamanda kazılar yapmaya ve yeni şeyler üretmeye de devam etmiş. Sanatın sadece kaplumbağaları değil herkesi değiştireceğine ve mutlu edeceğine inanmış.

Ek3: Kaplumbağa Parmak Oyunu
Bir küçük kaplumbağa varmış. (Eller daire yapılır.)
Bir kutuda yaşarmış. (Eller kutu şeklini verir.)
Gölde yüzermiş. (Yüzme öykünmesi yapılır.)
Bir gün sivrisineği yakaladı. (Eller birbirine kenetlenir.)
Sonra da pireyi,
Fakat beni (Çocuk kendini gösterir.)
Yakalayamadı. (Eller iki yana açılır, baş sallanır.)
Ek4: Bilmeceler
Bahçede kırda dolaşır,
Evini sırtında taşır. (Kaplumbağa)

Bir kuyum var,
İki türlü suyum var. (Yumurta)

Dal üstünde al yanak,

İnanmazsan ye de bak. (Elma)

Ek5: Osman Hamdi Bey Sunumu
https://drive.google.com/open?id=13c_IDwNlDubo-c8PcaE4M1XEiDdpxzgS


Yine bomba bir etkinlikle geldim. Bu etkinliği iki kere uyguladım. Geçen yıl drama çalışmasını dahil etmeden sadece Türkçe ve Sanat olarak. Muhteşem ürünler ortaya çıkmıştı etkinlik sonunda. Çocuklara bir kağıt, yapıştırıcı, kalem ve değişik kabuklar verin ve seyredin o kadar yaratıcı şeyler çiziyorlar. Bu sene de dramayı da ekledim içine. Öğrencilerim kukla gösterisine bayılıyor. Bende Şirin Kaplumbağa hikayesini kukla gösterisine çevirdim. Çok keyif aldılar. Daha sonra kendilerinin rollere görmesini sağladım ve drama çalışmamızı yaptık. Sonra Power Point sunumu yaptım. Ben çocuklara önemli şahsiyetlerin öğretilmesi taraftarıyım sadece bilim adamları değil önemli yazarların, ressamların vs. Bu etkinlikte Osman Hamdı Bey'i tanıdılar. En önemli eserini öğrendiler. Sanat etkinliğine değişiklik yaptım. bu sefer kapaklar(her türlü kapak kullanabilirsiniz) kullandım. kapaklarla da çok güzel ürünler çıkardılar ortaya. Şimdiden Kolay gelsinn :)


 
(bu resimde öğrencim portakal kabuğunu fil olarak çizmiş okla da su içtiğini işaret ettim dedi. )



https://www.onceokuloncesi.com/parmak-oyunlari/kaplumbaga-ile-ilgili-parmak-oyunu-93719.html (parmak oyunu)
https://www.okuloncesietkinlikleri.com/yaratici-drama-etkinlikleri-20/drama-ornekleri-7024/ (kaplumbağa hikayesi bu sitese salyangoz ben hikayemle uyumlu olsun diye kaplumbağaya çevirdim.)

Bu etkinlik planı ve hikaye üniversite üçüncü sınıfta grup olarak ödevimiz için hazırlanmıştı. bu yıl eklemlerde bulundum plana yukarıda bahsettiğim gibi.  Emeği geçen grup arkadaşlarıma teşekkür ederim :)