Müzik çalar

16 Ekim 2022 Pazar

DİŞ SAĞLIĞI 

Sizlere diş sağlığını okulda çocuklarla işlediğim şekilde planı paylaşmak istedim. Fakat sadece öğrenme sürecini paylaşacağım. Sizler kazanım ve göstergeleri kendiniz yazarak planlarınıza ekleyebilirsiniz. 
plandaki hikaye bana aittir.

ETKİNLİK ADI:

Dişlerime Sağlıkla Bakarım

ETKİNLİK ÇEŞİDİ:

Türkçe,Oyun ve Sanat (Bütünleştirilmiş Büyük Grup Etkinliği)

SÖZCÜKLER: Çürük, mikrop

DEĞERLER:

MATERYALLER:

Sağlıklı diş, sağlıksız diş kartları, maket diş, maket diş fırçası, tavşan ve timsah kuklası, büyük diş maketi

 

Öğretmen çocukları dramatik oyun merkezine geçmeleri için rehberlik eder. Kukla merkezine geçer. Çocukların dikkatini çekmek için bugün misafirleri olduğunu iki hayvanın sınıfımıza konuk olduğunu söyler. Hayvanlar hakkında bilmece sorar.

  • Pamuk gibi tüyleri, havucu kemirir dişleri, kulakları duyar sesleri, Hızla tırmanır tepeyi.(tavşan)
  • Yeşildir yaprak gibi, Dişlidir tarak gibi.Gizli gizli yanaşır,Yakalar avcı gibi . (Timsah)

Bilmecelere doğru cevaplar alınıp dikkat toplandıktan sonra kukla gösterisine geçilir.

Dişi Ağrıyan Timsah Kukla gösterisi yapılır.

Dişi Ağrıyan Timsah;

Bir varmış bir yokmuş bir dere kıyısında birbirlerini çok seven iki arkadaş yaşarmış. Bu arkadaşlardan birsi bilmiş tavşan diğeri ise şaşkın timsahmış. Bilmiş tavşan ve timsah her gün dere kıyısında buluşur oyunlar oynar kitap okur beraber öğle yemeği yer birlikte eğlenceli vakit geçirirlermiş. Tavşan her zaman sağlıklı yiyecek ve içecek getirir arkadaşıyla da paylaşmak istermiş fakat bizim şaşkın timsah arkadaşının paylaştığı güzel yiyecekleri istemez kendi getirdiği abur cuburları, sağlıksız yiyecekleri yermiş. Tavşan her gün arkadaşını uyarır yediklerin sağlıksız olduğunu anlatırmış. Ama şaşkın timsah arkadaşını hiç dinlemezmiş.

 

 Günlerden bir gün yine derenin kenarında buluşmuşlar. Önce saklambaç oynamışlar daha sonra evden getirdikleri hikaye kitaplarını okumuşlar. Sıra öğle yemeğini yemeye gelmiş. Bilgili tavşan yine çok sağlıklı yiyecekler getirmiş. Çantasından sağlıklı mı sağlıklı havuç, marul, salatalık ve dişlerine çok iyi gelecek sütü çıkarmış. Şaşkın timsahsa her zamanki gibi sağlıksız mı sağlıksız abur cuburları çıkarmaya başlamış. Çikolata, şeker, cips ve cola çıkarmış.

 

 

Bilgili tavşan;

 -Canım arkadaşım timsah seninle getirdiğim sağlıklı mı sağlıklı güçlenmemizi sağlayacak yiyeceklerimi paylaşmayı çok isterim. Bugün yanımda havuç, marul, salatalık ve dişlerimize çok iyi gelecek süt getirdim. Ne dersin tatlarına bakmak ister misin? Demiş.

 

Şaşkın Timsah;

-ııııııhhh teşekkür ederim arkadaşım ama ben kendi getirdiklerimi yemek istiyorum. Senin getirdiklerin sağlıklı olabilir ama hiiiç lezetli durmuyor. Hem benim getirdiğim yiyecekler de sağlıklı; sağlıksız olsaydı çoktan hastalanırdım. Bak ben iyiyim. Şimdi getirdiğim şekeri, çikolatayı, cips ve kolayı lüp lüp mideye indiricemm, demiş.

 

Tavşan arkadaşının dediklerine çok üzülmüş yediklerinin sağlıksız olduğunu anlatmaya çalışmış ama timsah bir anda arkadaşına kızmaya başlamış.

 

Timsah;

-ooof tavşan her zaman bana bilmişlik taslayıp duruyorsun. Yeter artık bana karışma yediklerime de karışma kendini çok bilgili zannediyorsun ama bak ben hasta falan değilim yediklerim beni hasta etmiyor, demiş ve sinirle kalkıp evine gitmiş.

 

Bilgili tavşan çok ama çok üzülmüş. Kendi kendine;

-Allah Allah ben kötü bir kelime mi söyledim arkadaşımı kıracak bir kelime mi söyledim acaba bana niye kızdı çok üzüldüm timsah beni çok kırdı. Demiş ve üzüntülü üzüntülü evine gitmiş.

 

Timsah eve geldiğinde hala çok sinirliymiş.; en iyisi kendimi mutlu etmek için dondurma yiyeyim demiş. Gitmiş buzluktan buz gibi bir dondurma çıkarmış. Ağzına götürmüş ve dişiyle ısıracakken dişine bir sızı girmiş. ;Ahh bu da neydi demiş ama dondurmayı da yemekten geri durmamış. Dondurmadan sonra çok susadım bir de şu gazozdan içeyim demiş. Gazozu içmiş ama hala doymamış ah çantamda duran çikolatayı yememişim hemen onu da yiyeyim demiş. Çikolatayı da yemiş yemesine ama birden dişi ağrımaya başlamış.

 

Timsah;

-ahhh dişim dişim ne oldu bana böyle dişim çok çok ağrıyor. Anne anne dişim ağrıyor diye evde bağıra çağıra dolaşmaya ağlamaya başlamış. Ama annesi evde değilmiş yiyecek almak için pazara gitmiş. Timsah canı çok yanarken bir anda bugün kötü davrandığı kırdığı arkadaşı bilgili tavşan aklına gelmiş. Dişinin ağrısına neyin iyi geleceğini tavşanın bileceğini düşünmüş. Hemen telefonla tavşanı aramış.

 

Tavşan;

-efendim ben bilgili tavşan beni mi aradınız

 

Timsah;

- üüüüüüü ben şaşkın timsah üüüüü canımm çok acıyor bilgili tavşan bana yardım ett. Dişim çok ağrıyor annem evde yok ne yapacağımı bilmiyorum.

 

Tavşan:

-ah canım arkadaşım hemen yanına geliyorum. Demiş ve hızlıca arkadaşının yanına gitmiş.

Tavşan;

-arkadaşım hadi hemen doktora gidelim demekki dişlerin artık çok hastalanmış yediklerin zarar vermiş olabilir demiş.

 

Timsah ve tavşan diş doktoruna gitmişler. Doktor timsahın dişlerine bakmış. Hemen tedavi etmiş. Ve dişlerinin çok bakımsız olduğunu hep sağlıksız yiyecekler şeker ve çikolata yediği için çürüdüklerini söylemiş. Timsah bunları duyunca çok üzülmüş. Dişlerine iyi bakmadığı için kötü hissetmiş. Bilgili tavşanın her gün kendini uyardığı aklına gelmiş çok utanmış. Bugün bilgili tavşana çok kaba davrandığı onu kıracak kelimeler söylediği aklına gelince hemen arkadaşından özür dilemiş.

 

Timsah;

-ııııı canım arkadaşım senden çok özür dilerim. Seni bugün çok üzdüm değil mi sen benim iyiliğimi düşündün bana hep sağlıklı şeyler yedirmeye çalıştın ama ben şaşkın şaşkın seni dinlemedim bir de sana kızdım beni affedebilecek misin?

 

Tavşan; canım arkadaşım timsahcım hatanı anlayıp özür diledin ya beni çok mutlu ettin. Tabiki de affederim seni. Ama bana söz ver bir daha sağlıksız şeyler yemeyeceksin artık sağlıklı yiyecek ve içecekler tüketeceksin. Bir de dişlerini güzelce yemekten sonra fırçalayacaksın tamam mı?

 

Timsah arkadaşına söz vermiş. Ve bir daha sağlıksız abur cuburlar tüketmemiş. Ama timsah bir şeyi bilmiyormuş çocuklar diş fırçalamayı. Onu da arkadaşı tavşan timsaha göstermiş. Ben de sizlere göstereyim mi?

 Yazan: Meryem KOÇ TOPAK

Evet cevabı alındıktan sonra maket diş ve fırça ile dişler nasıl fırçalanır gösterilir. maket dişler önce tahta kalemi ile boyayıp daha sonra fırça ile fırçalayıp temizlenir. Diş fırçalama adımları diş fırçalama kartları ile gösterilir.

Çocuklara dişlerimizi fırçalamazsak sonuçları neler olur diye sorulur ve cevaplar alınır.

Çürük Ali ve Mikrop Necati videosu izletilir.

https://www.youtube.com/watch?v=C5gMJE6GdHo&t=46s

https://www.youtube.com/watch?v=SDx_fLmB3zw

Çocuklara oyun oynayacakları söylenir. Daha önceden atık pet şişeler ile hazırlanmış diş maketi ve diş fırçalama kartları gösterilir. çocuklara telefondan süre tutulacağını en kısa sürede diş fırçalama kartlarını sırasına göre dizip, kirlenmiş ve çürümüş dişleri temizleyip, dişimiz için sağlıklı yiyecekleri, diş maketindeki dişlerin üzerine dizenin kazanacağı söylenir.

 

 


9 Ekim 2022 Pazar

1 RAKAMI HİKAYESİ
 Öncelikle hikaye tamamıyla bana aittir. Öğrencilerime rakamları hikayeleştirerek anlatmanın daha akılda kalacağını ve küçük yaş gruplarında daha anlaşılır olduğunu düşünüyorum. Çocukların rakamları somutlaştırmalarına yardımcı oluyor. 
tüm rakamların hikayeleri bir biri ile bağlantılı aslında. bir ülke oluşturup öğrendiğimiz tüm rakamları bu ülkenin içine bir şekilde dahil ediyorum. her sene anlattıklarımın çerçevesi aynı olsa da hikayelerde küçük değişiklikler yapıyorum. Bu sene aklımda olan hikayeleri yazıya dökerek bloğumu ziyaret edenlerle paylaşmak istedim. güle güle kullanın. sizlerden tek isteğim duygu ve düşüncelerinizi benimle yorum atarak paylaşmanız. 

    1 RAKAMI HİKAYESİ
Çok eski zamanda diyarın birinde Rakamlar Ülkesi adında bir ülke varmış. Bu
ülkenin Kelebek Derya adında bir kraliçesi varmış bu kraliçe çok üzgünmüş sizce
niye üzülmüş olabilir? Çünkü bu ülkede hiçbir rakam ya da sayı yaşamıyormuş.
Yıllar önce tüm rakamlar bu ülkeyi terk etmiş, gitmişler. Kraliçe çok yalnız kalmış. Bu
durum kraliçeyi çok üzüyormuş. Bir gün aklına bir fikir gelmiş yakınlarında bulunan
diğer bir ülke olan şekiller ülkesinin kralını telefonuyla aramış. Şekiller ülkesinin kralı
tırtıl Selami’ymiş. Kraliçe, Kral Selami’ye bütün üzüntülerinden bahsetmiş. Ülkesinde
çok sıkıldığını, kimsenin olmadığını, çok yalnız kaldığı için üzüldüğünü söylemiş.
Ona kendisine yardım etmesini, tüm diyarlardaki ülkelere haber vermesi için ona
yardım etmesini istemiş. Tırtıl ile kelebek birlik olmuşlar ve tüm ülkelerin kral veya
kraliçelerini aramaya başlamışlar. Ülkelerinde yaşayan tüm sayı ve rakamları tekrar
sayılar ülkesinde yaşamak için davet etmişler. Kraliçenin bu davetinin üzerinden
günler geçmiş. Kraliçe kimsenin gelmeyeceğini düşünüp üzülürken birden ülkenin
kapısı çalmış. Tık tık tık kraliçe bir anda çok heyecanlanmış acaba gelen kim
olabilir? Tabii ki gelen 1 rakam imiş. Kraliçenin davetini duyar duymaz hemencecik
yaşadığı yerdeki eşyalarını toplamış ve uzun yollardan geçerek; büyük dağları,
küçük tepeleri aşarak eskiden yaşadığı sayılar ülkesine geri dönmüş. Kraliçe bir
rakamını görünce çok sevinmiş. Ondan kendisini tanıtmasını istemiş. Bir rakamı
başlamış kendini tanıtmaya. Merhaba ben 1 rakamıyım buraya çok uzak bir ülkeden
geldim. Benim; bir tane gözüm, bir tane ağzım, bir tane kolum, bir tane parmağım,
bir bacağım ve bir tane de elbise bavulum var. İşte ben bir rakamıyım demiş.
Kelebek de ona kendini tanıtmış daha sonra, 1 demiş ki kraliçem kraliçem ben
nerede yaşayacağım benim bir tane evim olmayacak mı yemek nasıl yiyeceğim
demiş kraliçe de ona hadi gel beraber sana bir ev yapalım demiş. Başlamışlar ev
yapmaya. 1 rakamının evi; bir katlıymış, evin bir tane penceresi, bir tane kapısı, bir
tane bacası varmış işte bu bir rakamının eviymiş. Bir rakamı acıktığında yesin diye
kelebek ona bir tane ağaç hediye etmiş bu tane ağacın bir tane meyvesi varmış. Bu
meyve sizce ne olsun? ... olsun bu ağacın bir tane ... meyvesi varmış. Peki
çocuklar bir rakamının hayvanı olsun mu? O zaman bir rakamının bir tane ... olsun
... da bir tane evi olsun. Bir rakamının evini yaptık ağacını ve hayvanını da çizdik
artık 1 rakamı sayılar ülkesinde mutlu mesut yaşamaya başlamış.

Yazan Meryem KOÇ TOPAK