Müzik çalar

28 Mayıs 2019 Salı

Büyük-Küçük Kavramı Etkinlik Planı


Merhabalar, yine çok kolay ama kazanımı bol bir etkinlikle geldim. etkinlikte geçen hikaye ve oyun tamamen bana aittir. hikayede parmak kızın sadece adı geçmekte bildiğimiz hikayeyle bir bağlantısı yoktur :) olsa zaten kaynak belirtirim emeğe saygı lütfen :) çocukları sıkmayan çok uzun bir etkinlik değil kısa bir hikaye ardında  kavram anlatımı ve eğlenceli bir oyunla öğrenilen kavramı pekiştiriyoruz arada es verip tatlış mı tatlış bir parmak oyunu öğrenip çalışma sayfalarına geçiyoruz. şimdiden kolay gelsin, mutluluklar sizinle olsun.

Etkinliğin Adı: Parmak kız ve Fatoş
Etkinliğin Çeşidi: Türkçe- Oyun Etkinliği  Büyük Grup Etkinlik
Etkinlik Uygulanış Tarihi:
Yaş Grubu:
Sınıf Mevcudu:

Kazanım ve Göstergeler:
Bilişsel Gelişim Alanı:
Kazanım 1: Nesne /durum/olaya dikkatini verir. (Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır.)
Kazanım 5: Nesne ya da varlıkları gözlemler. ( Göstergeleri: Nesne/varlığın adını, kullanım amaçlarını söyler. )
Sosyal-Duygusal Gelişim Alanı:
Kazanım 3: Kendini yaratıcı yollarla ifade eder. (Göstergeleri: Duygu, düşünce ve hayallerini özgün yollarla ifade eder.)
Kazanım 4: Bir olay ya da durumla ilgili olarak başkalarının duygularını açıklar. (Göstergeleri: Başkalarının duygularını söyler. Başkalarının duygularının nedenlerini ve sonuçlarını söyler. )
Dil Bilişsel Gelişim Alanı:
Kazanım 3: Söz dizimi kurallarına göre cümle kurar. (Göstergeleri: Düz cümle, olumsuz cümle, soru cümlesi ve bileşik cümle kurar. Cümlelerin ögelerini doğru kullanır.)
Kazanım 4: Konuşurken dilbilgisi yapılarını kullanır. (Göstergeleri: Cümle kurarken isim, fiil ve olumsuz yapıları kullanır.)
Kazanım 5: Dili iletişim amacıyla kullanır. (Göstergeleri: Konuşmak için sırasını bekler. Duygu, düşünce ve hayallerini söyler. Konuşmayı başlatır, sürdürür, sonlandırır. Konuşma sırasında göz teması kurar.)
Kazanım 6: Sözcük dağarcığını geliştirir. (Göstergeleri: Dinlediklerinde yeni olan sözcükleri fark eder ve sözcüklerin anlamlarını sorar. Sözcükleri hatırlar ve sözcüklerin anlamını söyler. Yeni öğrendiği sözcükleri anlamlarına uygun olarak kullanır.)
Kazanım 7: Sözel yönergeleri yerine getirir. (Göstergeleri:  Sözel yönergeleri yerine getirir. Dinledikleri/izledikleri hakkında yorum yapar.)
Kazanım 8: Dinledikleri/izlediklerini çeşitli yollarla ifade eder. (Göstergeleri: Dinledikleri/izledikleri ile ilgili sorular sorar ve sorulara cevap verir. Dinledikleri/izlediklerini resim yoluyla sergiler. Dinledikleri/izlediklerini drama yoluyla sergiler.)

Materyaller:  kız kuklası, oyuncaklar, çalışma sayfası

Sözcükler: ülke

Kavramlar:
Büyük-küçük, üzgün

Öğretim Süreci:
Öğretmen bir parmağına kız çizer diğer eline kız kuklası giyer ve Parmak kız ve Fatoş hikayesini canlandırır. Daha sonra çocuklara büyük-küçük kavramını anlatır. Örnekler verir, çocukardan örnek ister. Çocuklardan bir küçük bir de büyük iki oyuncak bulup masaya oturmalarını söyler, tüm çocukların doğru oyuncak getirdikleri kontrol edilir ve oyuna geçilir. öğretmen küçük dediğide küçük oyuncak büyük dediğinde büyük oyuncak masaya konur. Bazen saşırtılıp art arda aynı kavram söylenir. (oyunun videosunu da paylaşacağım ilerleryen zamanda) Daha sonra büyük-küçük ile ilgili çalışma sayfaları yaptırılır. Ardından Kocaman bir Fil parmak oyunu öğretilip çocuklarla beraber oynanır.   
Değerlendirme Soruları:
Hikayede Fatoş neden üzgündü?
Sizin arkadaşınız var mı?
Arkadaşınız olmsaydı nasıl hissederdiniz?
Arkadaşlaırnızla hangi oyunları oynuyorsunuz?
Siz parmak kız gibi başka yerleri gezmek isteseydiniz nereleri gezerdiniz?

Uyarlama:




Aile Katılımı:




Parmak kız ve Fatoş Etkinlik Değerlendirmesi:





















Ek1 Hikâye Öncesi Etkinlik (parmak oyunu)

Kocaman fil büyük adımlarla yürüdü yürüdü. (Ellerle yürüme hareketi yapılır.)
Kocaman kulaklarını salladı. (Ellerini kulaklarına götürür ve eliyle sallama hareketi yapılır.)
Kocaman hortumuyla su içti. (İki el karış şeklinde birleştirilerek burnun önünde sallanır.)
Büyük bir kayaya oturdu. (Kollarla büyük hareketi yapılır.)
(Ses inceltilerek söylenir.)
Küçük karınca küçük adımlarla yürüdü yürüdü (Parmaklarla yürüme hareketi yapılır.)
Küçücük antenlerini salladı (İki parmak sallanır.)
Şöyle bir etrafına baktı, kocaman fili gördü (Etrafa bakma hareketi yapılır.)
Küçük adımlarla yürüdü, küçük bir kayaya oturdu (Ellerle küçük haraketi yapılır.)

teşekkür ederim bu hoş parmak oyunu için :)

                                                                   
EK2 Parmak Kız ve Fatoş Hikaye

Bir varmış bir yokmuş, çok güzel bir ülkede yalnız başına bir kız yaşarmış. Bu kız yalnız yaşamaktan çok sıkılıyormuş. Bu kızın adı Fatoş’muş. Her gün artık bir arkadaşı olması için dualar ediyor, farklı farklı şehirlere gidiyormuş. O da düğer çocuklar gibi arkadaşları ile oyunlar oynamak, gezmek istiyormuş. Bir gün yine evde çok sıkılmış ve dere kenarına gitmeye karar vermiş. Dere kenarına geldiğinde kendi kendine söylenmiş;
·         -Keşke bir arkadaşım olsaydı. Şu derenin güzelliğini, kuşların cik cik ötüşünü, rüzgârın vu vu vu diye geçip gitmesini beraber dinleyip hayaller kursaydık. Of yalnızlık çok kötü.
 Derken birden bir ses duymuş;
·         -Üüüüü kayboldum kimse yok mu benim sesimi duyan kimse yok mu üüüüü.
Fatoş sesin geldiği yöne doğru bakmış ama kimsecikleri görememiş, ses sanki dere kenarından geliyormuş ama nedense kimsecikler yokmuş;
·         -heyyy sesini duyuyorum ama seni göremiyorum neredesin, sen kimsin? Demiş Fatoş.
·         -Yaşasın birisi var sesimi duydu diye sevinmiş parmak kız. Ve başlamış daha yüksek sesle konuşmaya. Merhaba ben Parmak kız, derenin kenarına eğil bir nilüfer yaprağı göreceksin işte ben ordayım çok küçük olduğum için beni göremiyorsun. Demiş parmak kız.
Fatoş hemen dere kenarına eğilmiş ve dikkatlice bakınca gerçekten nilüfer yaprağında küçük bir kızın olduğunu görmüş hemen uzanıp alıvermiş minik kızı.
·         -heh tutum seni, merhaba Parmak kız ben Fatoş, ilk defa bu derede bir insan özellikle de senin kadar küçük bir insan gördüm demiş.
Parmak kız:
-          Tanıştığıma memnun oldum Fatoş, ben aslında Küçük İnsanlar Ülkesinde yaşıyordum ama artık ülkemde hep aynı şeyleri yaşamaktan sıkıldığım için yeni yer bulmak yeni arkadaşlar edinmek için ülkemden ayrıldım. En başta her şey çok güzeldi fakat daha sonra her şey çok çok büyüdü gezdiğim ülkeler benim gibi küçük bir insan için çok büyüktü. Tıpkı senin gibi boyları benden uzun, eşyaları benim eşyalarım hatta benden bile büyüktü. Ben de kendi ülkeme dönmeye karar verdim ama kayboldum ve kendimi bu nilüfer yaprağının üstünde buldum. Neyse ki sen beni kurtardın. Teşekkür ederim senle arkadaş olalım mı? Demiş parmak kız.
Fatoş ilk önce dinledikleri karşısında biraz şaşırmış. Ama sonra çok mutlu olmuş çünkü artık bir arkadaşı olmuş.
Fatoş ve parmak kız o günden sonra hep beraber mutluca yaşamışlar. Oyunlar oynamışlar ve hiç ayrılmamışlar.  
  
Yazar Meryem KOÇ :)

EK 3 Çalışma Sayfaları: 2 sayfanında linkini bırakıyorum dilerseniz linkten ulaşırsınız.

teşekkür ederim çalışma sayfalarını bizlerle paylaştığınız için :)

12 Mayıs 2019 Pazar

Elips Üzgün (Matematik-Sanat Etkinliği)

Yine uzunca bir aradan sonra çok yaratıcı bir etkinlikle karşınızdayım. yeni şehir, taşınma, düzen kurma derken blog'uma giremedim. Artık daha sık girmeye çalışacağıım.Lafı uzatmadan etkinlik planına geçeyim efenim :)

Etkinliğin Adı: Elips üzgün
Etkinliğin Çeşidi: Bütünleştirilmiş, matematik, Sanat Etkinliği
Etkinlik Uygulanış Tarihi:
 Yaş Grubu:
Sınıf Mevcudu:
Kazanım ve Göstergeleri:
Bilişsel Gelişim
Kazanım 1: Nesne/durum/olaya dikkatini verir.
Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır. Dikkatini çeken nesne/durum/olaya yönelik sorular sorar. Dikkatini çeken nesne/durum/olayı ayrıntılarıyla açıklar.
Kazanım 2: Nesne/durum/olayla ilgili tahminde bulunur.
Göstergeleri: Nesne/durum/olayla ilgili tahminlerini söyler. Tahmini ile ilgili ipuçlarını açıklar. Gerçek durumu inceler. Tahmini ile gerçek durumu karşılaştırır.
Kazanım 4: Nesneleri sayar.
Göstergeleri: Saydığı nesnelerin kaç tane olduğunu söyler.
Kazanım 5: Nesne ya da varlıkları gözlemler.
Göstergeleri: Nesne/ varlığın adını, rengini, şeklini, büyüklüğünü, uzunluğunu, dokusunu, sesini, kokusunu, yapıldığı malzemeyi, tadını, miktarını ve kullanım amaçlarını söyler.
Kazanım 8: Nesne ya da varlıkların özelliklerini karşılaştırır.
Göstergeleri: Nesne ya da varlıkların şeklini, rengini, büyüklüğünü, uzunluğunu, dokusunu, sesini, kokusunu, yapıldığı malzemeyi, tadını, miktarını ve kullanım amaçlarını ayırt eder, karşılaştırır.
Kazanım 12: Geometrik şekilleri tanır.
Göstergeleri: Gösterilen geometrik şeklin ismini söyler. Geometrik şekillerin özelliklerini söyler. Geometrik şekillere benzeyen nesneleri söyler.
Motor Gelişim
Kazanım 4: Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar.
Göstergeleri: Nesneleri yeni şekil oluşturacak biçimde bir araya getirir. Malzemeleri keser, yapıştırır, değişik şekillerde katlar. Nesneleri kopartır/yırtar. Malzemelere elleriyle şekil verir. Değişik malzemeleri kullanarak resim yapar. Kalemi doğru tutar, kalem kontrolünü sağlar, çizgileri istenilen nitelikte çizer.
 Materyal: Elips çizgi çalışma kağıdı
Kavramlar: elips
Öğrenme Süreci: Okul Öncesi Etkinlik Havuzu Seni Unutmayız Elips etkinliği planı uygulanır, elips kukla yardımıyla anlatılır. Daha sonra elips çalışma sayfaları verilir. Noktaların üzerinden geçilir daha sonra elipsler kesilir ve kesilen elipsler kullanılarak bir resim yapılır.
Değerlendirme Soruları:
1-Betimleme Soruları:
Hangi şekli öğrendik?
Elips şekli neden üzgünmüş?
Elips şekillerinden ne yaptınız?
2-Duyuşsal Sorular:
Siz elips gibi hatırlanmasaydın ne hissederdiniz?
Kendi şeklini oluşturmak nasıl hissettirdi?
3- Kazanımlar Yönelik Sorular:
Elipslerle resim yaparken zorlandın mı?
En çok nerde zorlandın?
4.Yaşamla İlişkili Sorular:
Sınıfımızda hangi oyuncaklar elipse benziyor?

ELİPS ÜZGÜN Etkinlik Değerlendirmesi:

Uyarlama
Aile Katılımı:

Elipsi anlatmak için kukla yaptım ve bol bol örnekten yararlandım. zor bir kavram yuvarlakla karıştırıyor çocuklar. Karışmasın diye hep karşılaştırma yaptım. etkiliğin ilk aşamasında okul öncesi etkinlik kitabımızdan yararlandım. linki de bırakıyorum. http://okuloncesi.eba.gov.tr/etkinlik/296
ikinci aşaması bana ait. çocuklara elips çalışma sayfası verdim. ilk önce çizgi çalışması yaptılar sonra kesme en sonda ellerindeki elipsleri kullanarak bir resim, şekil yaptılar. hepsi çok güzel resimler yaptı ben buraya bir kaç tanesini bırakıcam. Yaratıcılığın ön planda olduğu çok kolay ve kazanımı bol bir etkinlik. şimdiden kolay gelsin :)

Çizgi çalışmasını googleden buldum.






2 Ocak 2019 Çarşamba

Pinokyocuk (duyu organlarımız) Etkinlik Planıı


Etkinliğin Adı: Pinokyocuk
Etkinliğin Çeşidi: Bütünleştirilmiş, Türkçe-Oyun-İlköğretime Hazırlık Etkinliği, Bireysel ve Büyük Grup Etkinlik
Etkinlik Uygulanış Tarihi:
Yaş Grubu:
Sınıf Mevcudu:
Kazanım ve Göstergeler:
Bilişsel Gelişim Alanı:
Kazanım 1: Nesne /durum/olaya dikkatini verir. (Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır.)
Kazanı 2: Nesne/durum/olayla ilgili tahminde bulunur. (Göstergeleri: Nesne/durum/olayın ipuçlarını söyler. İpuçlarını birleştirerek tahminini söyler. Gerçek durumu inceler, tahmini ile karşılaştırır.)
Kazanım 3: Algıladıklarını hatırlar. (Göstergeleri: Nesne/durum/olayı bir süre sonra yeniden söyler. Hatırladıklarını yeni durumlarda kullanır.)
Sosyal-Duygusal Gelişim Alanı:
Kazanım 7: Bir işi ya da görevi başarmak için kendini güdüler. (Başladığı işi zamanında bitirmek için çaba gösterir.)

Dil Bilişsel Gelişim Alanı:
Kazanım 3: Söz dizimi kurallarına göre cümle kurar. (Göstergeleri: Düz cümle, olumsuz cümle, soru cümlesi ve bileşik cümle kurar. Cümlelerin ögelerini doğru kullanır.)
Kazanım 4: Konuşurken dilbilgisi yapılarını kullanır. (Göstergeleri: Cümle kurarken isim, fiil ve olumsuz yapıları kullanır.)
Kazanım 5: Dili iletişim amacıyla kullanır. (Göstergeleri: Konuşmak için sırasını bekler. Duygu, düşünce ve hayallerini söyler. Konuşmayı başlatır, sürdürür, sonlandırır. Konuşma sırasında göz teması kurar.)
Kazanım 7: Sözel yönergeleri yerine getirir. (Göstergeleri: Sözel yönergeleri yerine getirir. Dinledikleri/izledikleri hakkında yorum yapar.)
Kazanım 8: Dinledikleri/izlediklerini çeşitli yollarla ifade eder. (Göstergeleri: Dinledikleri/izledikleri ile ilgili sorular sorar ve sorulara cevap verir. )
Motor Gelişim Alanı:
Kazanım 1: Yer değiştirme hareketi yapar. ( Göstergeleri: Yönergeler doğrultusunda yürür, koşar.)
Kazanım 4: Küçük kas kullanımını gerektiren hareketleri yapar.( Göstergeleri: Malzemeleri keser. Nesneleri kopartır/yırtar. Kalemi doğru tutar. Kalem kontrolünü sağlar.)

Materyaller:
Pinokyo’nun ilginç hikayesi (ppt), duyu organları kavram kartları, çalışma sayfası
Sözcükler:
Marangoz, kukla, organ
Kavramlar:
Duyu organları
Öğretim Süreci:
Kukla yapacağım şarkısı çocuklara dinletirilir ve  etkinliğe çok ilginç bir hikaye okuyacağından bahsederek giriş yapılır. Çocuklara Pinokyo’yu bilip bilmediklerini sorulur. Bu hikayenin çok farklı olduğunu söylenir ve hikaye okunur hikaye bitiminde çocuklarla hikaye hakkında, duyu organlarımız hakkında sohbet edilir ve çocuklara çalışma sayfaları verilir.  Daha sonra oyuna geçilir. Öğretmen önceden hazırladığı duyu organları küpünü çocuklara gösterir. Küpü atacakları hangi organ çıktıysa onunla ilgili olan kavram kartını alacaklarını anlatır. Oyun tüm çocuklar oynayıncaya kadar devam eder. 
Değerlendirme Soruları:
Daha önce hiç tahta kukla gördünüz mü?
Sizce gözleriniz olmasaydı ne hissederdiniz?
Eğer derimiz olmasaydı sıcağı soğuğu nasıl anlardık?
Siz Gepetto usta olsaydınız Pinokyo’ya ne giydirirdiniz?
Hikayemizi beğendiniz mi?
Sen pinokyo olsaydın nasıl yürürdün?

Pinokyocuk Etkinlik Değerlendirmesi:




Aile Katılımı:

Uyarlama
  


Etkinliğimde kullandığım tamamıyla hikayesi ppt sunusu bana ait olan PİNOKYONUN İLGİNÇ HİKAYESİ sunumu linkten ulaşabilirsiniz. (resimleri google amcadan buldum ) 

https://www.youtube.com/watch?v=sQZlZA2sVBk  
pinokyo şarkısını Gülçin Öğretmenin sayfasından aldım. sesinin güzelliğine hayranım teşekkür ederim Gülçin Öğretmenimm :)

( Etkinliğimde kullandığım çalışma kağıdını ve kavram kartlarını aldığım sitelerin linklerini bırakıyorum. linklerden orijinallerine ulaşabilirsiniz. madam teacher ve evimin altın topu sayfalarına teşekkür ediyorum. )
 https://www.madamteacher.com/okul-oncesi-sanat-calismalari/duyu-organlari-ile-ilgili-sanat-etkinlikleri.html
https://www.madamteacher.com/okul-oncesi-sanat-calismalari/duyu-organlari-ile-ilgili-sanat-etkinlikleri.html
 https://www.eviminaltintopu.com/duyu-organlarimiz-etkinligi/
 https://www.eviminaltintopu.com/duyu-organlarimiz-etkinligi/
https://www.eviminaltintopu.com/duyu-organlarimiz-etkinligi/ 
 https://www.eviminaltintopu.com/duyu-organlarimiz-etkinligi/
 https://www.eviminaltintopu.com/duyu-organlarimiz-etkinligi/

 https://www.eviminaltintopu.com/duyu-organlarimiz-etkinligi/


Bir ay olmuş atmamışım etkinlik :) yoğundu Aralık ayı yoksa sınıfımda çok güzel etkinlikler uyguladım. vakit buldukça düzenler atarım buralara. duyu organlarını anlatacağım düşünüyorum ne yapsam ne etsem yine dedim bir hikaye yazayım sonra Pinokyo geldi aklıma ve yazdım hikayeyi başladım power point yapmaya kendimce görseller üzerinde oynayarak yaptım bişeyler :)  Benim çocuklar Pinokyo'nun durumunu çok ciddi dinlediler yalnız :) hadi ben kaçar. Bu arada yeni yılın ilk paylaşımı oldu bu :) Herkese sağlıklı, mutlu bir yıl diliyorum :)