Müzik çalar

19 Mayıs 2018 Cumartesi

etkinlik planı.... (Mahremiyet eğitimi)

Etkinliğin Adı: Kırmızı Çizgi
Etkinliğin Çeşidi: Bütünleştirilmiş, Türkçe-Sanat Etkinliği, Bireysel ve Büyük Grup Etkinlik
Etkinlik Uygulanış Tarihi:
Yaş Grubu: 5 yaş
Sınıf Mevcudu:
Kazanım ve Göstergeler:
Bilişsel Gelişim Alanı:
Kazanım 1: Nesne /durum/olaya dikkatini verir. (Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır. Dikkatini çeken nesne/durum/olaya yönelik sorular sorar.
Dikkatini çeken nesne/durum/olayı ayrıntılarıyla açıklar.)
Kazanım 2: Nesne/durum/olayla ilgili tahminde bulunur. (Göstergeleri: Nesne/durum/olayın ipuçlarını söyler. İpuçlarını birleştirerek tahminini söyler. Gerçek durumu inceler, tahmini ile karşılaştırır.)
Kazanım 3: Algıladıklarını hatırlar. (Göstergeleri: Nesne/durum/olayı bir süre sonra yeniden söyler. Hatırladıklarını yeni durumlarda kullanır.)
Sosyal-Duygusal Gelişim Alanı:
Kazanım 3: Kendini yaratıcı yollarla ifade eder. (Göstergeleri: Duygu, düşünce ve hayallerini özgün yollarla ifade eder.)
Dil Bilişsel Gelişim Alanı:
Kazanım 3: Söz dizimi kurallarına göre cümle kurar. (Göstergeleri: Düz cümle, olumsuz cümle, soru cümlesi ve bileşik cümle kurar. Cümlelerin ögelerini doğru kullanır.)
Kazanım 4: Konuşurken dilbilgisi yapılarını kullanır. (Göstergeleri: Cümle kurarken isim, fiil ve olumsuz yapıları kullanır.)
Kazanım 5: Dili iletişim amacıyla kullanır. (Göstergeleri: Konuşmak için sırasını bekler. Duygu, düşünce ve hayallerini söyler. Konuşmayı başlatır, sürdürür, sonlandırır. Konuşma sırasında göz teması kurar.)
Kazanım 7: Sözel yönergeleri yerine getirir. (Göstergeleri: Sözel yönergeleri yerine getirir. Dinledikleri/izledikleri hakkında yorum yapar.)
Kazanım 8: Dinledikleri/izlediklerini çeşitli yollarla ifade eder. (Göstergeleri: Dinledikleri/izledikleri ile ilgili sorular sorar ve sorulara cevap verir. Dinledikleri/izlediklerini resim yoluyla sergiler. )
Motor Gelişim Alanı:
Kazanım 4: Küçük kas kullanımını gerektiren hareketleri yapar.( Göstergeleri: Malzemeleri keser. Nesneleri kopartır/yırtar. Kalemi doğru tutar. Kalem kontrolünü sağlar.)
Özbakım Beceri Alanı:
Kazanım 7: Kendini tehlikelerden ve kazalardan korur. (Göstergeleri: Tehlikeli olan durumları söyler. Kendini tehlikelerden ve kazalardan korumak için yapılması gerekenleri söyler. Temel güvenlik kurallarını bilir. Tehlikeli olan durumlardan, kişilerden, alışkanlıklardan uzak durur. Herhangi bir tehlike ve kaza anında yardım ister.)

Materyaller:
Kırmızı Çizgi kitap,  çalışma kâğıdı, Kız ve Erkek Çocuk resimleri,
Sözcükler:
Özel bölge, iyi dokunuş, kötü dokunuş
Kavramlar:
Mahremiyet Eğitimi

Öğretim Süreci:
Etkinliğe bilmeceler sorularak başlanır. Kırmızı çizgi kitabı okunur. Kitap hakkında konuşulur. Özel bölgeler nelerdir net şekilde açıklanır. Kötü dokunuş, iyi dokunuş nedir anlatır. Çalışma sayfaları verilir. kuklalar yapılır. Bittikten sonra tekerlemeye geçilir. Tekerleme hareketler eşliğinde yapılır.

Değerlendirme Soruları:
Hayatınızdaki kırmızı çizgileriniz nelerdir?
Bu etkinlikten neler öğrendik?
Kötü dokunuşla iyi dokunuş arasında fark nedir?

Kırmızı Çizgi Etkinlik Değerlendirmesi:





Ek1 Hikâye Öncesi Etkinlik Bilmeceler
Sevgiyle okşar bizi, hiç istemez üzülmemizi.
Bir yerimiz acısa, sevgiyle kucaklar bizi.
(Anne)

Bulutlar kucaklaştı,
Şıpır şıpır damladı,
Yeryüzü ıslandı.
(Yağmur)

Ek2 Kırmızı Çizgi Kitabı











Ek3 Çalışma Kağıtları




                  


                                          















EK4 TEKERLEME
Ben bir çocuğum, bu da benim vücudum.
Bu benim ağzım, bu benim burnum, bu benim gözlerim,
 Bu benim ellerim, bu benim ayakkalarım.
Bir de benim özel bölgelerim var, bunlar benim özelim.
Dokunmak isteyene dur!
(göğüsler gösterilir) durr
Diğer özel bölgeler gösterilir durrr. 


Merhabalar uzun zamandır yoktum yine çok önemli bir konuyla geldim. Şuan çocuklarımıza 
belkide anlatmamız gereken, onların kendilerini bir nebze de olsa korumalarını sağlayacağımız bir konu Mahremiyet Eğitimi (Özel Bölgelerimizi anlatmak) Çocuklarımıza lütfen özel bölge bilinci verelim. kendisinin  özel bir varlık olduğunu, özel bölgeleri olduğunu, kimsenin o bölgelere dokunmaması gerektiğini (anne- babalar çocuğun bakımı hariç, anne baba gözetiminde doktorlar hariç) iyi dokunuş nedir, kötü dokunuş nedir anlatalım. Her ne olursa olsun ne yaşanmış olursa olsun anne babasının onun yanında olacağının güvencesini çocuklarımıza hissettirelim.Tabi özel bölgeleri gösterirken çocuğumuzun üstünde değil bir ayıcık ya da oyuncak bebek üstünde gösterelim. Bu kullandığım kitapta ebeveynlere de çok güzel direktifler veriyor kitap sonrası etkinlikler var. Sizden ricam bu etkinliği yapmadan mahremiyet eğitimi nedir ve nasıl verilmelidir biraz araştırmanız. Şimdiden kolay gelsin. 

4 Mayıs 2018 Cuma

EKİNLİKKK PLANII (sanat etkinliği)


Etkinliğin Adı: Benim Güzel Tavuzkuşum
Etkinliğin Çeşidi: Bütünleştirilmiş, Türkçe-Sanat Etkinliği, Bireysel Etkinlik
Etkinlik Yapılış Tarihi:
Yaş Grubu:
Sınıf Mevcudu:
Kazanım ve Göstergeler:
Bilişsel Gelişim Alanı:
Kazanım 1: Nesne /durum/olaya dikkatini verir. (Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır. : Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya yönelik sorular sorar.)
Kazanım 19: Problem durumlarına çözüm üretir. (Göstergeleri: Problemi söyler. Probleme çeşitli çözüm yolları önerir.)
Sosyal-Duygusal Gelişim Alanı:
Kazanım 3: Kendini yaratıcı yollarla ifade eder. (Göstergeleri: Duygu, düşünce ve hayallerini özgün yollarla ifade eder. Özgün özellikler taşıyan ürünler oluşturur.)
Kazanım 4: Bir olay ya da durumla ilgili olarak başkalarının duygularını açıklar. (Göstergeleri: Başkalarının duygularını söyler. Başkalarının duygularının nedenlerini söyler.)
Motor Gelişim Alanı:
Kazanım 4: Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar. (Göstergeleri: Malzemeleri keser, yapıştırır. Malzemelere araç kullanarak şekil verir.)
Dil Bilişsel Gelişim Alanı:
Kazanım 5: Dili iletişim amacıyla kullanır. (Göstergeleri: Sohbete katılır. Duygu, düşünce ve hayallerini söyler.)
Kazanım 7: Sözel yönergeleri yerine getirir. Dinledikleri/izlediklerini açıklar. Dinledikleri/izledikleri hakkında yorum yapar.)
Kazanım 8: Dinledikleri/izlediklerini çeşitli yollarla ifade eder. (Göstergeleri: Dinledikleri/izledikleri ile ilgili sorulara cevap verir. Dinledikleri/izlediklerini resim yoluyla sergiler. Dinledikleri/izlediklerini drama yoluyla sergiler.)
Kazanım 10: Görsel materyalleri okur. (Göstergeleri: Görsel materyalleri inceler. Görsel materyallerle ilgili sorulara cevap verir.)
Materyaller:
13 Adet kozalak, renkli kâğıtlar, pullar, sulu boya, fırça, farklı renkteki fon kartonu, yapıştırıcı, makas, tavuzkuşu parmak kuklası.
Sözcükler:
Kibir, yansıma, tavuzkuşu, kozalak
Kavramlar:
Öğrenme Süreci:
Öğretmen etkinliğe başlamadan önce hikâye öncesi etkinlik (parmak oyunu) yapar. Ardından hikâye okunur. Hikâye hakkında çocuklarla sohbet edilir. Tavuzkuşu hakkında bilgi verilir, resmi gösterilir ve sanat etkinliğine geçilir. Çocuklara hikâyeden esinlenerek kendi tavuzkuşlarını yapmaları istenir. Değerlendirme Soruları:
Tavuzkuşu neden üzgün olabilir?
Tavuzkuşu kendini neden göremiyor olabilir?
Siz tavuzkuşunun yerinde olsaydınız kendinizi görebilmek için ne yapardınız?
Tavuzkuşu niye arkadaşları ile oynamıyor?
Sizce tavzkuşunun gölde kendini izleyip kibirli davranması arkadaşlarıyla oynamaması doğru bir davranış mı?
Tavuzkuşu sadece gölde kendini izlemenin yanlış olduğunu anlayınca ne yapmış?
Tavuzkuşu kalbini kırdığı arkadaşlarının gönlünü nasıl almış?
Biz hangi kuşu yaptık?
Tavuzkuşunu yaparken hangi malzemeleri kullandık?
Daha önce hiç tavuzkuşu gördünüz mü?
Siz tavuzkuşu olsaydınız kuyruğunuza zarar gelmemesi içi kuyruğunuzu nasıl korurdunuz?
Kendi tavuzkuşunuzu yaparken zorlandınız mı?
En çok nerede zorlandınız?
Bu etkinlik hoşunuza gitti mi?
Kozalakları boyamak eğlenceli miydi?

Benim Güzel Tavuzkuşum Etkinlik Değerlendirmesi



Ek1 Hikâye Öncesi Etkinlik (parmak oyunu)
Pencerede bir çıtırtı (sol el sol kulağın arkasına tutulur dinleme hareketi yapılır.)
Çıt Çıt Çıt (pencereye vurma hareketi yapılır.)
Aaa!! bak kim gelmiş? (Şaşkın bir yüz ifadesi yapılır.)
Kuş gelmiş kocamak kuyruğu olan kuş gelmiş (kuşu severmiş gibi yapılır.)
Hoplamış zıplamış? (hep beraber hoplanır.)
Çok terlemiş (İki elle serinleme işareti yapılır.)

Ek 2 Hikâye
Tavuzkuşu Hikâyesi
Çok uzak bir ülkede güzel mi güzel, parlak tüyleri ve koskocama kuyruğu olan bir kuş yaşarmış. Bu kuş Tavuzkuşu Renkliymiş.  Bütün kuşlar onun güzelliği hakkında konuşur. Ona hayra hayran bakarlarmış. Kuşlar Tavuzkuşu Renkli ile beraber oynayınca çok sevinirlermiş. Tavuzkuşu Renkli çok güzel olduğunu bilirmiş fakat kendisini bir türlü göremezmiş. (neden kendini göremiyor olabilir?) ve çok üzülürmüş. Günlerden bir gün Tavuzkuşu Renkli su içmek için göle gitmiş. Tam su içeceği sırada bir de ne görsün (ne görüş olabilir?). Çok güzel bir kuş. Şimdiye kadar hiç böyle güzel bir kuş görememiş. Hemen başını kaldırıp etrafına bakınmış fakat göldeki o güzel kuşu görememiş. Bir daha göle eğilip bakınca tekrar o kuşu görmüş. (sizce o kuş kim olabilir?) işte o zaman o güzel kuşun kendisi olduğunu göle kendisinin yansıdığını görmüş. Göl ona ayna gibi kendisini göstermiş.  Kendi kendine:
-“ Gerçekten ben diğer kuşların söyledikleri gibi güzelmişim hatta onarı söylediklerinden daha da güzelmişim. Şimdiye kadar kendi güzelliğimi görememişim ben bütün kuşların sultanı olacak kadar güzelmişim.” Demiş. Tavuzkuşu Renkli kendini beğendiğinden ve çok güzel göründüğünden artık diğer kuşlarla oynamamaya onların yanına gitmemeye her gün göle gidip kendi yansımasını seyretmeye başlamış. Arkadaşları Tavuzkuşu Renklinin kendileriyle oynamamasına onları çirkin bulmasına çok üzülmüşler. Artık onun eski tatlı Tavuzkuşu Renkli olmadığını onun kibirli birisi olduğunu söylemişler.
Günler geçtikçe Tavuzkuşu Renkli göle gitmekten de kendini izlemekten de sıkılmış. Aklına arkadaşlarıyla geçirdiği o güzel günler gelmiş. Arkadaşlarıyla oynadığı eğlenceli oyunları çok özlemişti. Yalnız olmak çok sıkıcıydı. Tavuşkuşu Renkli gölden üzgün üzgün evine dönerken arkadaşlarının yine neşeli, neşeli oyun oynadıklarını görmüş. Arkadaşları onu görünce kırgın ve üzgün bir şekilde ona bakmışlar. Tavuzkuşu Renkli o an arkadaşlarını çok üzdüğünün farkına varmış. Kibirli ve bencilce davrandığı anlamış. Hemen arkadaşlarının yanına gitmiş ve hepsinden özür dilemiş. O kadar pişmanmış ki arkadaşları onun hatasını anladığını görmüşler. Tavuzkuşu Renkli’ nin arkadaşlarından bilgin ve ona: Tavuzkuşu Renkli kibirli olmak iyi bir şey değil, herkesin güzel ve iyi olduğu alanlar vardır. Mesela ben her şeyi bilirim. Hızlı ise çok hızlı uçar. Bu yüzden kendini bu kadar çok beğenmemelisin. Demiş. Tavuzkuşu Renkli: haklısın benim kendimi bu kadar çok beğenmem doğru bir davranış değildi. Hem sizleri de çok üzdüm. Özür dilerim beni affedebilecek misiniz? Demiş.  Arkadaşları hep bir ağızdan seni affettik sen hatanı anladın ve bizden özür diledin. Demişler. Ardından oynadıkları oyuna Tavuzkuşu Renkli’ yi de davet etmişler. Tavuzkuşu Renkli artık çok mutluymuş. Tavuzkuşu Renkli kibirli olmanın kendisine hiçbir şey katmadığını onu daha da mutsuz ettiğini anlamış.
 


HELLOO günlerdir yoktum. Merhabalar, bu etkinlik çok naif. Kozalakları etkinliklerde kullanmayı çok seviyorum. Bu etkinlikte de tavuzkuşlarının vücudu kozalaktan. etkinlikte kullandığım hikayenin bir kısmını internetten bir kısmını da kendim yazdım. Ama şuan hikayenin bulunduğu siteyi bulamadım. Ben hikayeyi sadece okumuştum ve bu çocukların dikkatini dağıttı siz slayt ya da hikaye kartları hazırlayabilirsiniz. Hiç olmadı kukla yaparsınız. Alta öğrencilerimin yaptığı tavuzkuşlarını da koyacağım. Şimdiden kolay gelsin.