Müzik çalar

24 Mayıs 2015 Pazar

Bilgilenelimm :)) Matematik Eğitimi

OKUL ÖNCESİ DÖNEM VE MATEMATİK EĞİTİMİ

Matematik lafını duyup da içine ürperti gelen her bireyin aslında çocukluğuna inmek gerekiyor.Bahsettiğimiz dönem okul öncesi eğitimin alındığı 3-6 yaş aralığıdır.
Bireyin, okul öncesinde matematik dersine karşı olan tutumu ergenlik ve genç yetişkinlik dönemindeki matematik dersine karşı olan tutumunu etkileyen en önemli etkendir. Bu nedenle okul öncesi dönemde matematik eğitimi önemlidir. İşin ehli insanlar tarafından verilmelidir. Çocuğu anaokuluna başlayan bir veli çocuğun okul içinde matematik dersine karşı olan tutumu hakkında öğretmeninden sıklıkla dönüt almalı ve bu derse karşı okul dışındaki tutumuyla sıklıkla mukayese etmesi gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki matematik de hayata benzer ve her süreci doğru şekilde ele alınıp uygulanmalıdır.
Peki okul öncesi dönemde matematik eğitimi nasıl verilmelidir?
Anlatılacak o kadar konu varki ben şuan belli başlı yerlere değineceğim.
Okul öncesi dönem somut işlemler dönemidir. Yani çocuk daha zihninde bazı şeyleri canlandıramaz. Matematikte çocuklarımız için soyut kaldığı için çocuklara somutlaştırılmış etkinlikler ya da örneklerle yardımcı olmalıyız. Ritmik saymaları bile ezbere öğretmeden somutlaştırarak yapmalıyız. Sizin aklınıza hemen abaküs gelmiş olabilir lakin abaküs bile soyut kalabilir. Çocukların birebir yaşantı geçirebilecekleri yaparak-yaşayarak-düşünerek-hissederek materyaller kullanın. Bu materyaller çok basit düşünürsek fındık, ceviz, top olabilir. çocuğunuzla oturun biriktirdiğiniz şişe kapaklarını sayın. Ya da kahvaltıda kaç tane zeytin yediğini sayın. Örneğin: 4 den 2 çıkarsa ne olur şeklinde soyut bir soru yerine. Çocuğun önüne  4 fındık  konulur ve bu fındıklardan 2 sini yersen kaç fındık kalır şeklinde sorulur. Daha sonra fındıklardan 2 sini yemesi istenir sonrasında da kalan fındıklar birlikte sayılır. Bu şekilde matematiksel problem somutlanmış olur. Bir daha karşısına böyle bir problem çıktığında zihninde fındıkları canlandırarak soyut olan problemi somutlaştıracaktır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder