Müzik çalar

27 Mayıs 2015 Çarşamba

Kıskançlıktan bahsettik birazda paylaşmaktan söz etmek ve eğlenceli bir video ile çocuğunuzu neşelendirmeye ne dersiniz.


PAYLAŞMAK GÜZELDİR.




Bir önceki yayında çocuklarımızın kıskançlığı ile ilgili bilgiler yayınlamıştım şimdide annelerimizin ve babalarımızın yapması gerekenleri eklemek istiyorum.

ANNE VE BABALAR KARDEŞ KISKANÇLIĞINI ENGELLEMEK İÇİN NASIL DAVRANMALI?

  • Anne babaların bilmeleri gereken en önemli şey kardeş kıskançlığının evrensel ve doğal bir duygu olduğudur.
  • Çocuğu bu duygusundan ötürü suçlamak, yargılamak, cezalandırmak son derece yanlıştır.
  • Çocuğun kardeşini, büyük ve değişmez bir mutluluk içinde kabul etmesini beklemek doğru değildir.
  • Öncelikle aile doğumdan önce kardeşi olacağını çocukla paylaşmalı ve yeni düzen için bazı değişikliklerde bulunmalıdır.
  • Kardeşle beraber evdeki düzen farklılaşsa da, ebeveynlerinin ona olan duygularının hiçbir zaman değişmeyeceği anlatılmalıdır.
  • Bebek için seçilen isimde ve eşyalarda çocuğun fikri alınarak aile bütünlüğü vurgulanmalıdır.
  • Çocuğun alışık olduğu ev düzeni mümkün olduğunca korunmalıdır.
  • Anne hamilelik, doğum ve sonrada bebeğin bakımıyla daha fazla meşgul olacağından ailede başka bir kişi mesela baba, doğumdan önce çocuğun yaşamsal rutinlerini üstlenmelidir. Örneğin parka gitme, yemek saati gibi…
  • Çocuk bebeğe zarar veriyorsa, aşırı tepki göstermeden çocuğa net ama sort olmaya bir uyarıda bulunulmalıdır. Yeterince net sınır koyamayan veya büyük çocuğuna karşı suçluluk hisseden ebeveynler bebeğin zarar görmesine sebebiyet verebilirler.
  • Çocuğa bebeğin daha çok küçük olduğu ve henüz kendi gereksinimlerini karşılayamadığı anlatılmalıdır.
  • Aynı zamanda kardeşi doğduktan sonra çocuğa “artık sen ablasın, abisin” gibi cümleler kurulmamalı onunda bir çocuk olduğu unutulmamalıdır.
  • Kardeşler arasında kıskançlık hissedildiğinde onları birbirinden uzaklaştıracak değil, yakınlaştıracak ortamlar yaratılması ve fiziksel şiddet olmadığı sürece kardeşlerin arasına anne ve babanın girmemesi daha uygun olacaktır.
  • Anne ve baba yeni kardeşe övgü dolu cümleler kurmamalı ayrıca çocuklar arasında ayrımcı cümleler kullanmamalıdır. Örneğin “O daha zeki sen geç anlıyorsun, senin derslerin kötü, sen zaten hep böylesin” gibi cümleler çocukları bir birinden uzaklaştırır. Ve kardeş kıskançlığı hayatları boyunca devam edebilir.
  • Çocuğun durumu düşünüldüğünden daha kötüyse mutlaka bir Çocuk Psikoloğu ile görüşülmelidir. 
ALINTIDIR.                          
 Kaynak:http://www.psikoenerji.com/makaleler/kardes-kiskancligi-davut-ibrahimoglu

Belki de çocuklarımızla yaşadığımız en büyük problemlerden birisidir "kıskançlık".

Çocuklarda Kıskançlık

Kıskançlık ”Bir kimse bir üstünlük gösterdiğinde veya sevilen birisinin, başkalarıyla ilgilendiği kanısına varıldığında takınılan olumsuz tutum veya acı duyma”dır. Kıskançlık bütün insanların yaşadığı, evrensel bir duygudur. Birçok sebep sonucunda kıskançlık duygusu kendisini gösterebilir. Örneğin beklediği ilgiyi, sevgiyi, şefkati göremediği zaman kişide kıskançlık duygusu görülebilir. Kıskançlık bireysel ya da toplumsal kaynaklı olabilmektedir. Yaşamın her döneminde, her insan kıskançlık duygusu yaşayabilmektedir. Öğrenci arkadaşlarını kıskanabilir, evli eşler birbirlerini kıskanabilirler, kardeşler birbirlerini kıskanabilirler. Aşırıya kaçmadığı sürece yaşanan bu kıskançlık doğal bir duygudur.
Çocuğumuzun yaşadığı önemli duygulardan biri de kıskançlık duygusudur. Yaşamın her döneminde yaşanabileceği gibi çocukluk döneminde de kıskançlık duygusu yaşanabilir. Çocuklarda kıskançlığın çeşitli sebepleri olabilir. Çeşitli sebeplerden olabildiği gibi çeşitli kişilere de yönelik olabilir. Arkadaşa, anneye, babaya veya kardeşe yönelik kıskançlık gibi. Kendilerine gösterilen ilginin, sevginin azaldığını düşündükleri anda kıskançlık yaşayabilirler. Yaşadıkları kıskançlığı çeşitli şekillerde ifade edebilir, çeşitli tepkiler gösterebilirler. Doğal bir duygu olan kıskançlık, temelde güvensizlikten kaynaklanmaktadır. O ana kadar kendisine yöneltilen ilgi, bir başkasına yöneltildiğinde, çocuk kendini bırakılmış, terk edilmiş ve güvensiz hisseder. İlginin yöneltildiği yeni kişiye karşı hınçla dolar. 


Bazı çocuklar yaşadıkları kıskançlığı açık bir şekilde sergilemektedirler; davranışlarıyla, hareketleriyle, sözleriyle bu durumu göstermektedirler. 
Kardeşini kıskanan çocukların gösterdikleri bağzı davranışlar, hareketler şöyle sıralanabilir:

Çocuk bebeksi davranışlara geri dönebilir. Altına yapma, bebek gibi konuşma, parmak emme gibi davranışlar gösterebilir.

Kâbus gördüklerini, sık sık çişlerinin geldiğini bahane ederek ilgiyi tekrar kendilerine çekmek isteyebilirler.
-Hem gün içinde hem de geceleri aşırı sinirli olabilirler. Sakinleşmede zorlanırlar. Öfkelerini ve hırslarını çevrelerindeki insanlara vurarak, tekme atarak gidermeye çalışırlar.
Daha önce anne ve babasından hiç istemediği şeyleri istemeye başlayabilir.
-Çocuğunuzun uyku düzeninde bozulmalar görülebilir.


24 Mayıs 2015 Pazar

!!


Duygusal Şiddet ve İstismar



Bilgilenelimm :)) Matematik Eğitimi

OKUL ÖNCESİ DÖNEM VE MATEMATİK EĞİTİMİ

Matematik lafını duyup da içine ürperti gelen her bireyin aslında çocukluğuna inmek gerekiyor.Bahsettiğimiz dönem okul öncesi eğitimin alındığı 3-6 yaş aralığıdır.
Bireyin, okul öncesinde matematik dersine karşı olan tutumu ergenlik ve genç yetişkinlik dönemindeki matematik dersine karşı olan tutumunu etkileyen en önemli etkendir. Bu nedenle okul öncesi dönemde matematik eğitimi önemlidir. İşin ehli insanlar tarafından verilmelidir. Çocuğu anaokuluna başlayan bir veli çocuğun okul içinde matematik dersine karşı olan tutumu hakkında öğretmeninden sıklıkla dönüt almalı ve bu derse karşı okul dışındaki tutumuyla sıklıkla mukayese etmesi gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki matematik de hayata benzer ve her süreci doğru şekilde ele alınıp uygulanmalıdır.
Peki okul öncesi dönemde matematik eğitimi nasıl verilmelidir?
Anlatılacak o kadar konu varki ben şuan belli başlı yerlere değineceğim.
Okul öncesi dönem somut işlemler dönemidir. Yani çocuk daha zihninde bazı şeyleri canlandıramaz. Matematikte çocuklarımız için soyut kaldığı için çocuklara somutlaştırılmış etkinlikler ya da örneklerle yardımcı olmalıyız. Ritmik saymaları bile ezbere öğretmeden somutlaştırarak yapmalıyız. Sizin aklınıza hemen abaküs gelmiş olabilir lakin abaküs bile soyut kalabilir. Çocukların birebir yaşantı geçirebilecekleri yaparak-yaşayarak-düşünerek-hissederek materyaller kullanın. Bu materyaller çok basit düşünürsek fındık, ceviz, top olabilir. çocuğunuzla oturun biriktirdiğiniz şişe kapaklarını sayın. Ya da kahvaltıda kaç tane zeytin yediğini sayın. Örneğin: 4 den 2 çıkarsa ne olur şeklinde soyut bir soru yerine. Çocuğun önüne  4 fındık  konulur ve bu fındıklardan 2 sini yersen kaç fındık kalır şeklinde sorulur. Daha sonra fındıklardan 2 sini yemesi istenir sonrasında da kalan fındıklar birlikte sayılır. Bu şekilde matematiksel problem somutlanmış olur. Bir daha karşısına böyle bir problem çıktığında zihninde fındıkları canlandırarak soyut olan problemi somutlaştıracaktır. 


23 Mayıs 2015 Cumartesi

ÇOCUK VE STRES


ÇOCUK VE STRES

Çocuklarınızı 10 yaşından önce stresten uzak tutun. Aksi halde küçük yaşta aşırı stres boy uzamasını olumsuz etkileyecektir.


Okul Öncesi Dönem Çocuklarının Stres Tepkileri
Sık sık okuldan şikâyet ediyor, ağlıyor, gergin görünüyor, önceden zevk aldığı aktivitelere katılmaktan zevk almıyor, normalden çok veya az yiyor, her zamankinden daha çok veya daha az uyuyor, korkular geliştiriyor, bir yetişkin veya öğretmenin sürekli yakınlığını talep ediyorsa…
Bunlarında dışında çocuğunuz yoğun olarak stres yaşıyorsa: 
  • Alt ıslatma, parmak emme, ani heyecanlanma, ana-babadan ayrılamama, tikler, uyku sorunları, 
  • Kaçınma davranışı ve içe kapanma,
  • Genel bir kaygı hali, hayvanlardan ve yabancılardan korkma,
  • Tekrarlanan oyun ve ritueller,
  • Kendi hayal ettikleri şeylerle gerçek olanları  karıştırma.
Çocuklar, özellikle okul öncesi çocukları, stres altında olduklarını anlayamaz ve bunu söze dökemezler ancak davranışlarındaki olumsuz değişimlerden stres altında olduklarını tahmin edebiliriz.

ETKİNLİK ZAMANI :)


Minik Kedicik Yapalım

Yine bir dergide görüp kopardığım eğlenceli mi eğlenceli tatlı mı tatlış kediciği çocuklarınız ile beraber yapmaya ne dersiniz. Açıklamalar resimde var. Kolay gelsin ve ellerinize sağlık. :)



ETKİNLİK ZAMANI :)


 
BALIK YAPMA ZAMANI

Vakti zamanında bir dergide görüp lazım olur diye kopardığım bir etkinlik. Malzeme tedarik etmesi ve yapması çok  kolay olan çocuklarımızın psikomotor beceresine katkı sağlayacak bu etkiliği sizlerle paylaşmak istedim. Yapımı resimde anlatılmıştır. Kolay gelsin ve ellerinize sağlık :D


22 Mayıs 2015 Cuma

Birazda hedef aldığım ve paylaşımlarda bulunduğum okul öncesi dönem ile ilgili bilgi vermek lazım değil mi?


OKUL ÖNCESİ DÖNEM ÇOCUKLARININ GENEL ÖZELLİKLERİ

Okul öncesi dönemi çocuğun yaşamında gelişim hızının yüksek olduğu ve çocuğun kişiliğinin biçimlendiği en önemli dönemdir. Okul öncesi  dönem çocuğun kişiliğinin temel yapısının oluşması açısından ayrı bir yere sahiptir. Çocuğun yaşamındaki insanlar arası ilişkilerin düzeyi, tepkileri, düşünceleri, duyguları, korkuları, alışkanlıkları, olaylar karşısındaki tutumu, iyi veya kötü huylar edinmesi bu dönemde belirlenmektedir.
Çocukların gelişimlerini desteklemek amacı ile uzman ekibimiz tarafından mesleki teknikler kullanarak çocuğa ve aileye yönelik psiko-sosyal destekli çalışmalar yapılmaktadır.
*Kendi adına düşünebilmek ve karar verebilmek,
*Kendine karşı gerçekçi bir güven duygusu içinde olmak,
*Olumlu bir benlik değerini geliştirmiş olmak ve kendini sevmek,
*Gerçekçi bir çevre algısına sahip olmak (Örnek: Çevreyi düşmanca algılamamak),
*İletişim kurma ve geliştirme becerilerine sahip olmak,
*İstek ve ihtiyaçlarını uygun bir yer ve zamana kadar erteleyebilmek,
*Hataları ile yüzleşmekten kaçınmamak,
*Ben merkezci duygu, düşünce, davranış biçimini aşmak (Örnek: Sadece kendi isteklerini gerçekleştirme doğrultusunda davranmamak),
*Anlık ve tepkisel davranmak yerine duygu ve düşüncelerini muhakeme becerisini kullanarak ifade etmek,
*Sosyalleşme ile ilgili donanmış olmak (Örnek: Sıra kavramı, paylaşma vs. ),
*Yaşına uygun sorumlulukları alabilmek.
Çocuklarımızın bu özellikleri kazanıp gelecekte sağlıklı bireyler olabilmeleri için onlarla etkili bir iletişim kurmalı ve onların fiziksel, ruhsal ve zihinsel gereksinimleri karşılanmalıdır. Bu açıdan okul öncesi eğitim olanaklarından yararlanıp, çocuklarımıza nitelikli ve yeterli zaman ayırabilir, sevgimizle onlara güven kazandırabiliriz.
(Yararlı olması dileğiyle)


Çocuğunuzun Hayal Ormanını Baltalamayın!!

























Dünkü paylaşımın devamı niteliğinde yine televizyonun zararı ile ilgili.

21 Mayıs 2015 Perşembe

!!


















Fazla söze gerek yok aslında her şey ortada.

Çocuklarımıza Gelişi Güzel Çizgi Film İzletmeyelim !!

Canım velilerim çocuklarımıza çizgi film izletiyoruz ama yararlı mı, zararlı mı diye düşünüyor muyuz?
Acaba çocuklarımız bilinçsizce izledikleri gelişi güzel çizgi filmlerden neler öğreniyorlar?
Faydasını geçtim de ya zararlı, kötü örnek olacak bir sürü etkene maruz kalırlarsa...
Gelin o zaman daha yeni keşfetmiş olduğum "KIPIRDAK İLE ŞIPIRDAK" çizgi filmimize bakalım.
Baş rolleri can yoldaşı olan iki  maymuncuğun paylaştığı her bölümünde eğitici sonuçlarıyla çocuklarımızın eğlenirken öğrendikleri şirin mi şirin çizgi film.

Bu bölümde kahramanlarımızın mikroplar ile mücadelesi konu alınmış. Dilerseniz diğer çizgi filmlere bakmak için alttaki linke tıklaya bilirsiniz.

Acil Durum Telefonlarıı

ÇOCUKLARIMIZA ACİL DURUM TELEFON NUMARALARINI ÖĞRETMEK İÇİN HAZIRLANMIŞ EĞLENCELİ VİDEO 


Çocuklarımıza acil durum telefonlarını öğretmek çok önemli sevgili velilerimiz, bunun  önemini idrak etmek için can sıkıcı örnekler sıralamak istemiyorum. Çünkü videomuz çok eğlenceli bu yüzden yapmamız geren tek şey çocuğumuzu yanımıza alıp videoyu izlemek ve bitiminde onunla beraber yorumlar yapıp numaraları öğrenmeye çalışmak. Kolay gelsin. :D





Sevgili annelerimiz ve babalarımız çocuklarınızla eğlenceli ve öğretici zaman geçirmeye ne dersiniz?

OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIMIZ İLE ETKİNLİK YAPALIM 

 Fon kağıdı ve ip ile kirpi yapalım

Büyük yaş grupları ile fon kartonu kullanarak kirpiyi yapabilir, biraz daha ufak çocuklarla birlikte de yün sarma işlemini deneyebilirsiniz. Yalnız kirpinin ağız tarafındaki küçük kesiği unutmayın ki, küçük kirpilerimiz iplerini tutarak açılmasına engel olsunlar. :D
Bir nevi kazak örmüş oluyoruz aslında onlara. Soğuk havalar için ideal… :)



ALINTIDIR. Dilerseniz diğer etkinliklere paylaştığım bağlantıdan bakabilirsiniz.:)
http://okuloncesietkinlikleri.com  

Bloğumun ilk paylaşımını velilere yönelik yapmak istedim. Yararlı olması dileğiyle. :)


 ÇOCUKLARIMIZIN GELİŞİMİNİ OLUMSUZ                    ETKİLEMEYELİM