Müzik çalar

29 Kasım 2018 Perşembe

ETKİNLİK PLANII (DRAMA-TÜRKÇE)



Etkinliğin Adı: Şişman Kral ve Tüyden Hafif Prenses
Etkinliğin Çeşidi: Bütünleştirilmiş, Türkçe- Drama Etkinliğive Büyük Grup Etkinlik
Etkinlik Uygulanış Tarihi:
Yaş Grubu:
Sınıf Mevcudu:
Kazanım ve Göstergeler:
Bilişsel Gelişim Alanı:
Kazanım 1: Nesne /durum/olaya dikkatini verir. (Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır.)
Kazanı 2: Nesne/durum/olayla ilgili tahminde bulunur. (Göstergeleri: Nesne/durum/olayın ip uçlarını söyler. İp uçlarını birleştirerek tahminini söyler. Gerçek durumu inceler, tahmini ile karşılaştırır.)
Kazanım 3: Algıladıklarını hatırlar. (Göstergeleri: Nesne/durum/olayı bir süre sonra yeniden söyler. Hatırladıklarını yeni durumlarda kullanır.)
Kazanım 8: Nesne ya da varlıkların özelliklerini karşılaştırır. (Göstergeleri: Nesne/varlıkların sesini ayırt eder, karşılaştırır.)
Sosyal-Duygusal Gelişim Alanı:
Kazanım 3: Kendini yaratıcı yollarla ifade eder. (Göstergeleri: Duygu, düşünce ve hayallerini özgün yollarla ifade eder.)
Dil Bilişsel Gelişim Alanı:
Kazanım 1: Sesleri ayırt eder. (Göstergeleri: Sesin özelliğini söyler. Sesler arasındaki benzerlik ve farklılıkları söyler.)
Kazanım 5: Dili iletişim amacıyla kullanır. (Göstergeleri: Konuşmak için sırasını bekler. Duygu, düşünce ve hayallerini söyler. Konuşmayı başlatır, sürdürür, sonlandırır. Konuşma sırasında göz teması kurar.)
Kazanım 7: Sözel yönergeleri yerine getirir. (Göstergeleri: Sözel yönergeleri yerine getirir. Dinledikleri/izledikleri hakkında yorum yapar.)
Kazanım 8: Dinledikleri/izlediklerini çeşitli yollarla ifade eder. (Göstergeleri: Dinledikleri/izlediklerini drama yoluyla sergiler.)
Motor Gelişim Alanı:
Kazanım 1: Yer değiştirme hareketi yapar. ( Göstergeleri: Yönergeler doğrultusunda yürür, koşar.)
Kazanım 5: Müzik ve ritim eşliğinde hareket eder. (Göstergeleri: Müzik ve ritim eşliğinde dans eder.  Müzik ve ritim eşliğinde çeşitli hareketleri ardı ardına yapar.)

Materyaller:
Şişman Kral ve Tüyden Hafif Prenses Slayt, Şişman Kral ve Tüyden Hafif Prenses Müziği
Sözcükler:
Kara şimşek,
Kavramlar:
Ağır-Hafif, Şişman-Zayıf
Öğretim Süreci:
Hikâye öncesi etkinlik olarak parmak oyunuyla başlanır. Daha sonra hazırlanan hikâye slaydı okunur, hikâye hakkında konuşulur. Drama etkinliğine geçilir. Müzik açılır. Müzikteki kalın sesli müzik çıktığında erkelerin şişman kral taklidi yapıp oynayacaklarını, kızların ise donup kalacakları, müzikteki ince sesli yer çıkınca erkeklerin donup kızların tüyden hafif prenses gibi dans edecekleri söylenir. Drama çocuklar sıkılıncaya kadar devam edilir.

Değerlendirme soruları?
Prensesin hastalığı nedir? Onu iyileştiren bitkinin adı nedir?
Kara şişeğin özelliği neymiş?
Hangi müzikte erkekler dans etti?
Hangi müzikte kızlar dans etti?
Şişman kral olduğunuzda ne hissettiniz?
Tüyden hafif prenses olduğunuzda ne hissettiniz?
Aile Katılımı:
Uyarlama:

Şişman Kral ve Tüyden Hafif Prenses Etkinlik Değerlendirmesi:


merhaba günler sonra yine ben :) hemen lafa giriyorum. bu etkinlik çok çok basit ama etkisi çok büyük tabi ki eğlencesi de. ağır hafif kavramını nasıl anlatsam ne yapsam diye düşündüm. dedim internetten bir hikaye bulayım ama yok arkadaş bir tane hikaye yok ama çok tatlı bir müzik var. bir sürü sitede gördüm "Şişman Kral Ve Tüyden Hafif Prenses Müziği" aa dedim niye buna uygun bir hikaye yazmayayım ki. yazdım hikayeyi (hikaye tamamıyla bana aittir.) oluşturdum slaytı bilirsiniz ki okul öncesi çocuklarının dikkat süreleri pek kısa ve monoton kağıttan okunan bir hikayeyi hayatta dinlemezler o yüzden görselle desteklemek hikayeyi en iyisi. bu etkinliğin en sevdiğim yanı kolay uygulanıp eğlenilmesinden ziyade yeşil mercimeği sevdirmek üzerine oluşu. yeşil mercimek diğer bir adıyla kara şimşek çok önemli protein deposu ama maalesef çocukların ve itiraf etmek gerekirse benim de çok sevmediğim bir yiyecek. (tabi öğrencilerime çaktırmıyorum. okulda mercimek yemeği çıkınca bir yiyorum bir yiyorum sormayın :D ) bu arada müzik şahane çocuklarla iki haftadır müziği çalıp dans ediyoruz. o kadar sevdiler ki sıkılmıyorlar.  denemenizi şiddetle tavsiye eder, şimdiden kolay gelsin derim.
Slayt, hikaye ve müziğe yukarıda bıraktığım linkten ulaşabilirsiniz.   

Müziği aldığım sayfanın link aşağıda çok teşekkür ederim.
https://www.onceokuloncesi.com/drama-calismalari/sisman-kralla-tuyden-hafif-prenses-muzikli-dramatizasyon-617.html