Müzik çalar

7 Ekim 2018 Pazar

Sabununn Gücüüü Etkinlik Planı (Fen Etkinliği (deney))


SABUNUN GÜCÜ
Etkinliğin Türü: Bütünleştirilmiş, Müzik, Sanat ve Fen Etkinliği (Büyük Grup Ve Bireysel)
Etkinliğin Uygulanış Tarihi: 
Yaş Grubu:
Sınıf Mevcudu: 
KAZANIM VE GÖSTERGELER
Bilişsel gelişim

Kazanım 1: Nesne/durum/olaya dikkatini verir. (Göstergeleri: Dikkat edilmesi gereken nesne/durum/olaya odaklanır. Dikkatini çeken nesne/durum/olaya yönelik sorular sorar. Dikkatini çeken nesne/durum/olayı ayrıntılarıyla açıklar.)
Kazanım 17: Neden-sonuç ilişkisi kurar. (Göstergeleri: Bir olayın olası nedenlerini söyler. Bir olayın olası sonuçlarını söyler.)

Dil Gelişimi:

Kazanım 2: Sesini uygun kullanır. (Göstergeleri: Konuşurken/şarkı söylerken nefesini doğru kullanır. Konuşurken/şarkı söylerken sesinin tonunu ayarlar. Konuşurken/şarkı söylerken sesinin hızını ayarlar. Konuşurken/şarkı söylerken sesinin şiddetini ayarlar.)
Kazanım 6: Sözcük dağarcığını geliştirir. (Göstergeleri: Zıt anlamlı sözcükleri kullanır.)
Kazanım 7: Dinlediklerinin/ izlediklerinin anlamını kavrar.  (Göstergeleri: Sözel yönergeleri yerine getirir. Dinlediklerini/ izlediklerini açıklar.)

Motor Gelişimi:

Kazanım 4: Küçük kas kullanımı gerektiren hareketleri yapar. (Göstergeleri: Malzemelere elleriyle şekil verir. Malzemelere araç kullanarak şekil verir. )

Özbakım becerileri

Kazanım 1: Bedeniyle ilgili temizlik kurallarını uygular. (Göstergeleri: Elini/yüzünü
yıkar.)
Kazanım 6: Günlük yaşam becerileri için gerekli araç ve gereçleri kullanır.                                               (Göstergeleri: Beden temizliğiyle ilgili araç gereçleri kullanır.)
Kazanım 8: Sağlığı ile ilgili önlemler alır. (Göstergeleri: Sağlığını korumak için yapması gerekenleri söyler.)

ÖĞRENME SÜRECİ:
Çocuklara mikropların elimize ve vücudumuza nasıl bulaştığı ile ilgili sorular sorulur. Mikropların çok küçük oldukları ve en çok ellerimize bulaştığı açıklanır. Sağlıklı olmak için temiz olmak gerektiği açıklanır. Çocuklara vücutlarıyla ilgili uymaları gereken sağlık kuralları anlatılır ve beden temizliklerini yapacakları araç ve gereçlerden bahsedilir. Ayrıca içinde yaşadığımız çevrenin temiz olması gerektiği vurgulanır. “Bay mikrop” adlı şarkı hep birlikte söylenir. Fen etkinliğine geçilir. Her iki çocuğa içi su ya da süt dolu tabak verilir. İçine beraber karabiber atmaları istenir. Daha donra karabiberlerin üstüne sıvı sabun konularak oluşan tepki izlenir. Deney sonunda olanlar hakkında konuşulur.

BAY MİKROP
Bay mikrop bay mikrop beni hasta edemezsin
Yemeğimi böyle yiyorum, sütümü de böyle içiyorum
Meyvelerden sebzelerden bol bol yiyorum
Bay mikrop bay mikrop beni hasta edemezsin.


MATERYALLER: Süt-Su, Tarçın, Sıvı Sabun, Tabak
SÖZCÜKLER: Mikrop, Bakteri
KAVRAMLAR: Temiz-Kirli
DEĞERLENDİRME SORULARI:
Mikroplar gözle görünür mü?
Mikroplardan nasıl korunuruz?
Mikroplar en çok nerelerde olurlar?
Mikroplar nasıl yok edilir?
Deneyi yaparken ne hissettin?
Ellerinizi ne zaman yıkarsınız?
Temiz olmak mı güzel kirli olmak mı, Neden?
Kirli bir sınıf nasıl kokardı?
Temiz bir sınıf nasıl kokar?


AİLE KATILIMI:



UYARLAMA:
  
Merhabalar, Temiz-Kirli kavramını dolu dolu işlediğim bir plan oldu. Etkinliğimi 
http://www.okuloncem.com/forum/%C3%B6%C4%9Fretmenler-odasi/g%C3%BCnl%C3%BCk-etkinlik-havuzu/831-bay-mikrop-uzak-dur-bizden 
 sayfasından esinlenerek oluşturdum. Bu sayfadaki etkinliğe deney ekleyerek uyguladım. (Okul Öncem sayfasına çok teşekkür ederim.) çocuklar deneylere bayılıyor. bu etkinliğimizde sabunun gücünü görmek için o meşhur karabiber süt deneyi varya işte onu yaptık ama biz tarçınla yaptık.  ilk önce çocukları etrafıma toplayıp ben yaptım sonra da kendileri yaptılar. Çok eğlendiler. Çocukların kendileri deney yapınca olayı somutlaştırmış oluyorlar. Yaparak yaşayarak öğrenip hafızalarına iyice kazınmış oluyor. planımdan hariç sınıfta doğaçlama olarak el yıkama draması yaptık. stajyer öğretmenim sabun ve çeşme oldu bende el yıkayan öğrenci. Çocuklara nasıl el yıkamaları gerektiğini gösterdim. sonra da kendileri canlandırma yaptılar. hazır canlandırmalardan bahsetmişken ben çocuklara kurallardan bahsederken ya da yapmamaları gereken şeyler olduğunda hemen canlandırma yapıyorum hem çok eğleniyorlar hemde birebir izlemiş oluyorlar. geçen bir başka  canlandırmamızda ben  öğrenci oldum bir öğrencimde öğretmen o bir şeyler anlatmaya çalıştı ama ben parmak kaldırmadan konuşup hep sözünü kestim. sonra duygusunu sordum. böylece birbirimiz daha iyi anladık. Ne çok yazdım. :) şimdiden kolay gelsin :) 
Bir tanede resim bırakayım :)